MF DNES

Zavražděný chatař vyprávěl, že zdědí miliony

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Vté chatce mělo být osm milionů korun, vypověděl letos 12. ledna Jaroslav Topinka, když vysvětlova­l, proč pět dní předtím vtrhl s komplicem Miroslavem Benákem do zahradního domku v kolonii poblíž Ústí nad Labem. Skončilo to tragicky, přepadení se zvrtlo a Benák zavraždil rodiče, znásilnil jejich dcery a zastřelil i sebe.

Až dosud nebylo jasné, proč hledal miliony v zahradní chatě. MF DNES se podařilo zjistit, že podle jedné z vyšetřovac­ích verzí mohl mluvit o penězích sám zavražděný otec rodiny. „Údajně měl dluhy a věřitelům sliboval, že všechno vrátí, protože zdědí peníze,“sdělil jeden z policistů. Muž chtěl zřejmě uklidnit věřitele, právě tehdy se však v hlavě recidivist­y Benáka zrodil šílený plán.

Nasvědčují tomu slova jeho příbuzného Ivana B. „Dostal tip,“řekl reportérům MF DNES. Této verzi nahrává i fakt, že muž měl skutečně dědit. Ale řízení bylo teprve v běhu a rozhodně nešlo o miliony, spíš o majetek za statisíce.

Policistům se dosud nepodařilo zjistit, komu mohl dlužit. Od bank nebo úvěrových firem si nepůjčoval, policisté však připouštěj­í, že pokud vzal peníze od lichváře, ten to teď kriminalis­tům těžko přizná.

Ačkoli není pravděpodo­bné, že by v chatce někdy mohly být ukryty miliony, finanční motiv je zmíněn i v usnesení o Topinkově trestním stíhání: „Cílem tohoto jednání bylo umožnit získat dosud neustanove­né osobě částku 8 milionů korun.“

„Zítra ti přivezu peníze“

Rodiče se dvěma nezletilým­i dcerami a dospělým synem žili v zahrádkářs­ké kolonii skromně, třiašedesá­tiletý otec byl v důchodu, jeho o osmnáct let mladší manželka pracovala v domě pro seniory.

Benák a Topinka se znali z Terezína, kde vyrůstali. Oba několikrát seděli ve vězení kvůli krádežím. Benák kradl železo, třeba hromosvody a okapy z kostela v Libotenicí­ch na Litoměřick­u, nebo měděné kabely, které odstřihl na železniční trati u Ústí nad Labem. Vloupával se také do rakví ve starých hrobkách, ve kterých hledal medailonky, přívěsky a hlavně zlaté zuby.

Jednoho dne nabídl Topinkovi, že když s ním půjde na lup a pomůže mu svázat lidi v chatce, dá mu půl milionu korun. Topinka uvěřil a souhlasil, 7. ledna večer vyrazili. Jakmile vtrhli do chatky, Benák hned ve dveřích zastřelil psa. Pak stahovacím­i plastovými páskami spoutali rodiče i děti a přelepili jim ústa a oči. Hledali peníze, ale nenašli nic. Přesto Benák Topinkovi slíbil: „Zítra ti přivezu peníze.“A s tím se rozloučili. Topinka z chatky odešel a na cestu dostal aspoň šest stovek, které Benák vzal spoutanému otci rodiny z peněženky.

Benák zůstal s rodinou sám. Rodiče byli v jedné místnosti, děti v druhé.

Motivem vraždy rodiny v chatové osadě mohla být vidina ukrytých peněz. Muž se dříve zmiňoval o velkém dědictví, zjistila MF DNES.

Co se dělo dál, není jasné, podle policistů je však jisté, že Benák oba rodiče zastřelil. Děti v druhé místnosti neměly o ničem ani tušení, výstřely neslyšely a vůbec nevěděly, že jsou rodiče mrtví.

Benák pak obě dívky znásilnil, nakonec vyšel před chatu, kde se sám zastřelil. Nejstarší z dětí – dvacetilet­ý chlapec – se vymanil z pout a doběhl do další chatky k sousedovi pro pomoc.

Benák měl pistoli nelegálně, kde ji vzal, policie dosud neví. Expertiza má prověřit, jestli s ní někdo v minulosti spáchal i jiný zločin, zatím se žádná shoda neobjevila.

Policisté při vyšetřován­í přišli na Topinku, ten se však přiznal až po pěti dnech, kdy se sám přihlásil na policii. Kriminalis­té prověřoval­i, jestli nemá něco společného i s vraždami, nakonec ho obvinili jen ze zbavení osobní svobody a omezování domovní svobody. Soud ho poslal do vazby.

„Důvodem je obava, aby neuprchl a nevyhýbal se trestnímu řízení. Vazba byla minulý týden v pátek prodloužen­a,“řekl včera státní zástupce Vladimír Jan.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Před chatou ležel mrtvý pachatel, uvnitř dvě těla jeho obětí. Dcery znásilnil.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Před chatou ležel mrtvý pachatel, uvnitř dvě těla jeho obětí. Dcery znásilnil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia