MF DNES

Panika kvůli fámě o autismu

- — Iva Bezděková

Loni se v Evropě nakazilo virem spalniček celkem 20 tisíc lidí. Pětatřicet z nich zemřelo. Epidemie přišla velmi rychle. Zatímco v roce 2016 se výskyt nemoci dostal na úplné minimum, následujíc­í rok se počet nakažených zvýšil o 300 procent. Světová zdravotnic­ká organizace označila současný stav za tragický.

Největší nárůst spalniček hlásí Rumunsko s více než 5 500 případy, přes 5 000 případů je také v Itálii, na Ukrajině dosahuje počet nemocných téměř 4 800. Kolem tisícovky nemocných je také v Německu a Řecku.

V Itálii kvůli spalničkám vzplanula bouřlivá politická debata, některé strany by chtěly zavést povinné očkování. 95 procent všech nakažených Italů jsou totiž lidé, kteří buď nebyli očkovaní vůbec, nebo dostali pouze jednu dávku vakcíny.

Podle WHO za epidemii spalniček může současný odpor rodičů k očkování. Před dvaceti lety ho spustilo zveřejnění studie Andrewa Wakefielda. Šokující výsledky měly dokazovat souvislost vakcíny proti spalničkám se zvýšenou pravděpodo­bností vzniku autismu u dětí. Přestože studii otiskl prestižní časopis The Lancet, později se ukázalo, že autor výzkumu data zfalšoval. Navíc celou studii postavil na pouhém vzorku dvanácti dětí.

Jenže nedůvěra rodičů k očkování a strach z autismu přetrvává dodnes. Podle lékařů, kteří se na autismus dětí specializu­jí, existuje dostatek důkazů o tom, že vakcinace za vyšším výskytem autismu nestojí.

„Dokládají to rozsáhlé studie, které srovnávaly výskyt autismu v zemích, kde není očkování povinné, s počtem autistický­ch dětí v zemích s povinným očkováním. Ukazuje se, že v proočkovan­é populaci není více autistů,“poznamenáv­á dětský psychiatr Michal Hrdlička z FN Motol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia