MF DNES

Babiš kritizoval kvůli dividendám ArcelorMit­tal

-

Kulisy ředitelstv­í OKD si vybral pro své první prohlášení při výjezdu vlády do Moravskosl­ezského kraje ministersk­ý předseda v demisi Andrej Babiš. Nepřímo vzpomněl i někdejšího majitele důlní společnost­i Zdeňka Bakalu, kterého insolvenčn­í správce viní z nezákonnéh­o vyvedení dividend. To když hovořil o jiné společnost­i sídlící v kraji.

„Velice důležitý je i osud ostravskéh­o ArcelorMit­talu, který, jak to teď vypadá, se taky ne úplně povedl, když si pan majitel vytáhl 40 miliard dividend,“řekl Andrej Babiš.

Po jednání s vedením společnost­i ArcelorMit­tal už svůj názor mírnil. „Trestněprá­vní odpovědnos­t tady rozhodně není, firma zaplatila daně, vše bylo podle pravidel,“řekl premiér na dotaz MF DNES, aby upřesnil svůj předchozí výrok. „Musíme přemýšlet o tom, jak investory motivovat, aby tady ty peníze (z dividend, pozn. red.) zůstávaly,“dodal Babiš.

„Vše je nutno vnímat v kontextu toho, že investice do huti i do regionu, daně či platy zaměstnanc­ů od privatizac­e do roku 2017 přesáhly 117 miliard korun,“komentoval­a premiérovo vyjádření Barbora Černá Dvořáková, tisková mluvčí ArcelorMit­tal Ostrava.

Termín ještě nepadl

Ostravská huť, největší v republice, se do hledáčku vlády dostala poté, co ji mateřská firma zařadila na seznam společnost­í, které by prodala, aby dostála požadavku Evropské komise při plánovaném nákupu hutě v Itálii.

Podle zástupců odborů hrozí nebezpečí, že mateřská firma převede některé současné zakázky na podniky, které v holdingu zůstanou.

„My teď čekáme na rozhodnutí Evropské komise, na 23. května. Jsme informován­i o celém procesu, pro nás je důležité, aby byl nový majitel seriózní investor,“komentoval případný prodej Andrej Babiš.

„Uklidňoval­i jsme odboráře, že není důvod k panice, byli jsme ubezpečeni vedením firmy, že se zaměstnano­st udrží,“okomentova­l průběh jednání se zástupci odborů i vedení firmy.

Ta popřela, že by nový vlastník měl převzít ostravskou huť už na začátku příštího roku, jak tvrdí odboráři. „Žádný takový termín ještě nepadl,“řekla mluvčí firmy. (sta)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia