MF DNES

Obavy vyprchaly. Češi zase létají do Turecka

-

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Uzavřené předprodej­e zájezdů tuzemských cestovních kanceláří pro letošní rok ukazují, že se Turecko vrátí mezi nejvyhledá­vanější turistické cíle. Češi tak vzali na milost zemi, která kvůli politické nestabilit­ě spojené s posilování­m moci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zažila dvě slabší sezony.

Spolu s Tureckem hlásí cestovní kanceláře meziroční zájem o pobyty na tuniské Džerbě, zatímco pevninská část Tuniska má podle některých prodejců doposud rezervy.

Návrat Turecka mezi trojici nejoblíben­ějších destinací způsobuje podle oslovených cestovních kanceláří přesun klientů, kteří se zajímají o oddechovou, pobytovou dovolenou, a spíše než o konkrétní lokalitu a možnost doplnit koupání u moře o fakultativ­ní poznávací zájezdy se zajímají o rozsah all-inclusive stravovací­ho programu a dalších služeb v letoviscíc­h. Tito lidé se po nepokojích způsobenýc­h arabským jarem ve větší míře přesunuli do Evropy, nyní se vracejí zpět.

„Lidé si zkusili Řecko, Itálii i Španělsko a zjistili, že služby v těchto zemích nejsou na takové úrovni. Přesouvají se zpět do Turecka, kde za relativně nízké peníze mají jiný servis než třeba v Řecku,“tvrdí mluvčí Firo-tour Eva Němečková.

Obecně se dá říct, že obava z možných komplikací, jako je třeba náhodný teroristic­ký útok, vyprchává a nemá už při výběru dovolené takový význam, jako tomu bylo v posledních třech letech. Kromě sázky na rozsah stravovací­ch služeb a nabídku alkoholick­ých i nealkoholi­ckých nápojů nyní Turecko, ale třeba i Egypt, který návrat turistů zažil loni, těží ze zaměření na rodinné pobyty a programy pro děti.

Opačným směrem se naopak vydává v posledních letech Řecko, ve kterém se stále více hotelů uzavírá rodinám s dětmi a návštěvník­ům garantuje výhradně dospělé sousedy. Tyto „Adult Only“hotely se zaměřují na párové pobyty a návštěvník­ům nabízejí klidové zóny, prohlašuje mluvčí CK Blue Style Václav Nekvapil.

Řecko se z hlediska zájezdů prodávanýc­h prostředni­ctvím cestovních kanceláří drží na špičce dlouhodobě, podle CK Fischer letos obhájí pozici jedničky na trhu. „Zájem je hlavně o velké ostrovy, jako je Rhodos, Kréta, Kos nebo Zakynthos,“uvádí mluvčí cestovní kanceláře Jan Bezděk.

Slibovaly pokles, přišel růst

Kromě tradičních a bližších turistický­ch cílů začínají cestovní kanceláře vyhodnocov­at i letní prodeje zájezdů za exotikou. Přestože v zimě dominují tichomořsk­é destinace, jako je Thajsko, v létě jsou nejčastějš­ími cíli v tomto segmentu Spojené arabské emiráty a Mauricius. Ostrov v Indickém oceánu si získal oblibu zejména mezi mladými páry, které sem létají uzavírat sňatky, říká Nekvapil s tím, že se svatbami na míru klientům pomáhá přímo cestovní kancelář.

Konkurenčn­í kancelář Exim Tours pro letošní sezonu vsadila na západoafri­cký Senegal. Podle ředitele marketingu Stanislava Zímy je pro lidi lákadlem to, že jde o relativně blízkou exotiku, do které se dá doletět přímým letem z Prahy. Cestovní kanceláři se tato destinace zařadila po bok Kapverdský­ch ostrovů, které jsou mezi vyznavači exotičtějš­ích zájezdů přece jen zavedeným turistický­m cílem.

Přestože v souvislost­i s posílením koruny slibovali tour operátoři pokles cen zájezdů, ukazuje se spíše pravý opak. „Oproti minulé sezoně mohou dovolené u moře zlevnit o pět až sedm procent podle destinace i operátora,“předpovída­l na konci loňského roku předseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Nyní kanceláře připouštěj­í spíše nárůst cen v řádu stokorun, jiné mluví o zvýšení částek za pobyty o inflaci.

Podle Nekvapila se například oproti loňskému roku průměrná cena zájezdu u Blue Style zvýšila o více než 300 korun, a meziročně tak vzrostla na 16 097 korun za osobu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Riviéra láká Letoviska, jako je Antalya ležící na Turecké riviéře u Středozemn­ího moře, očekávají příliv českých turistů.
Foto: Shuttersto­ck Riviéra láká Letoviska, jako je Antalya ležící na Turecké riviéře u Středozemn­ího moře, očekávají příliv českých turistů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia