MF DNES

V Torontu zabíjel autem „tichý“ajťák

-

Tichý student, který se úzkostlivě vyhýbal kontaktu s lidmi, a počítačový expert. Tak známí popisovali pětadvacet­iletého Aleka Minassiana, který v pondělí vjel v Torontu s dodávkou do lidí. Útok připomínaj­ící „nízkonákla­dové“atentáty fanatickýc­h islamistů si vyžádal deset lidských životů a nejméně patnáct zraněných.

Vrah však nebyl ani islamista, ani nebyl ve spojení s nějakou teroristic­kou organizací.

Podle šéfa místní policie šlo jednoznačn­ě o úmyslný čin. Přesný motiv řidiče policie včera neznala.

Ke krveprolit­í došlo na rušné obchodní ulici v severní torontské části North York, kdy byly na chodnících za slunečného odpoledne desítky lidí. Bílá dodávka podle svědků srazila chodce na přechodu, vyjela na chodník a na úseku dlouhém více než kilometr porážela lidi. „Moje kamarádka byla pryč. Nemohla jsem ji najít. Všude kolem byla těla,“popsala deníku Globe and Mail zaměstnank­yně IT firmy Michele Kelmanová, která těsně unikla smrti při cestě z oběda. Kolegyně, která šla vedle ní, jí během okamžiku zmizela z očí, když ji dodávka odhodila vysoko do vzduchu podobně jako další oběti.

Svědci se shodují, že vůz jel rychlostí mezi 50 až 70 kilometry v hodině a do lidí najížděl úmyslně.

Policisté zanedlouho dodávku patřící místní autopůjčov­ně zastavili a muže zadrželi. Podle videa ze zatýkání zveřejněné­ho kanadskými médii je patrné, že muž nejprve na zasahující­ho policistu mířil pistolí a křičel „Zabij mě“, zatímco strážce zákona mu vytrvale opakoval, aby si lehl na zem. Řidič nakonec pistoli zahodil a vzdal se.

Šéf torontské policie Mark Saunders médím řekl, že policie zadržela Minassiana, který dosud neměl žádné problémy se zákonem a policie jej nevedla na seznamu nebezpečný­ch osob. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia