MF DNES

Obutá neobutá podmínka ČSSD

-

Andrej Babiš se vyjádřil krajně odmítavě k požadavku ČSSD, aby se do koaličního paktu zakotvila povinnost člena vlády rezignovat, pokud bude prvoinstan­čně odsouzen. Nevidí prý k tomu žádný relevantní důvod. Premiér také říká, že už je alergický na to, že se o něm neustále mluví a píše jako o trestně stíhaném.

Přiznám se, že citovaný požadavek sociálních demokratů, aby povinně rezignoval člen vlády, který bude prvoinstan­čně (!) odsouzen, mi jako právnímu teoretikov­i rve uši i vousy. Je to taková „obutá neobutá, suchá mokrá“podmínka. Laikovi možná přijde v pořádku, přemýšlivě­jšímu právníkovi nikoliv.

In media res: pakliže je někdo odsouzen prvoinstan­čně, je odsouzen zkrátka a dobře nepravomoc­ně. A jestliže je někdo odsouzen nepravomoc­ně, mělo by se na něj v právním státě pohlížet jako na nevinného. Někdo jistě opáčí, že v politice přece platí presumpce viny, to říkal – tuším – již prezident Václav Havel. Na politiky musí být přece přísnější morální metr. Dobře, ale pak podmínka z dílny Lidového domu nedává již absolutně žádný smysl.

Ergo kladívko, měla by ČSSD do koaliční smlouvy s hnutím ANO dát zřetelný požadavek, že členem vlády (včetně postu jejího předsedy, samozřejmě) se nesmí stát trestně stíhaná fyzická osoba. To by bylo vysoce mravní a korektní řešení.

Avšak švejkovsky polovičaté řešení s prvoinstan­čním odsouzením asi nejen autorovi těchto řádků přijde jako velký alibismus. — Petr Kolman právník a pedagog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia