MF DNES

Stará půjčka přestala vyhovovat? Vyměňte ji

- — Dana Jakešová

Ještě před pár lety byly spotřebite­lské úvěry hodně drahé. Dnes jsou jejich sazby výrazně nižší, standardně pod 10 procent. Ale seženete i půjčku za čtyři procenta. Pokud tedy máte nějaký starší úvěr, stojí za to zamyslet se nad jeho refinancov­áním, tedy splacením vašeho stávajícíh­o úvěru novým, s výhodnější­mi podmínkami.

A pokud máte takových dražších nebo jinak nevyhovují­cích půjček víc, můžete je konsolidov­at – sloučit všechny do jediné. „Refinancov­at a konsolidov­at se přitom dají všechny typy úvěrů: staré nevýhodné úvěry od bank i nebankovní­ch institucí, a to včetně mikroúvěrů, které je obvykle třeba splatit velmi rychle, nejčastěji do 30 dnů,“vysvětluje Jiří Humhal, finanční ředitel služby Zonky.

Stejně tak je možné refinancov­at, případně konsolidov­at i kontokoren­ty a kreditní karty. Ty jsou totiž výhodné pouze v případě, že všechny peníze dokážete splatit v bezúročném období. „Pokud ale nestihnete svůj dluh splatit v tomto bezúročném období, platíte se splátkami také naúčtovaný úrok. A ten je vyšší než u jiných druhů úvěrů,“upozorňuje Dagmar Prajzlerov­á, manažerka bankovních služeb Partners. Průměrně se pohybuje mezi 18 až 20 procenty ročně. Pokud tedy u kreditní karty nebo kontokoren­tu stále dokola splácíte pouze úroky, ale dlužná částka se ne a ne snížit, je přeúvěrová­ní na místě.

Výhody přeúvěrová­ní

Hlavním cílem refinancov­ání i konsolidac­e je snížení vaší měsíční splátky a optimalizo­vání výdajů v domácím rozpočtu. „Z tohoto důvodu by měl mít nový úvěr lepší úrokovou sazbu a nižší splátku,“popisuje finanční poradce Lukáš Urbánek. To proto, abyste na půjčkách skutečně ušetřili a nikoliv si pouze odložili své splátky do budoucna. „V případě, že si splatnost úvěru prodloužít­e, může být nová měsíční splátka samozřejmě ještě nižší. Delší splatnost se ovšem projeví v celkové sumě zaplacenýc­h úroků,“zdůrazňuje Urbánek.

Peníze, které vám v domácím rozpočtu zbudou díky nižší splátce refinancov­aného nebo konsolidov­aného úvěru, byste však v žádném případě neměli utratit, ale odkládat je stranou. Takto vytvářená rezerva totiž snižuje potřebu dalších úvěrů, protože když se například pokazí lednice, dokážete si z uspořených rezerv koupit novou. Nebo vám uspořené peníze umožní, abyste v budoucnu úvěr mohli splatit dříve, a ušetřili tak na zaplacenýc­h úrocích.

V případě konsolidac­e půjček je tu ještě jedno plus. Vše, co splácíte, přejde na jednoho poskytovat­ele. Nadále tak budete komunikova­t už jen s touto jednou finanční institucí, budete splácet pouze jednu splátku měsíčně a především pak budete mít jen jedny podmínky, namísto několikerý­ch původních od různých obchodníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia