MF DNES

Libeňský most padne, nový bude do čtyř let

Radní Prahy schválili stavbu nového mostu v Libni, hotovo může být v roce 2022. Vznik dočasné lávky po dobu přestavby je zatím nejistý.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Opravit unikátní stavbu, nebo postavit místo ní most nový? Toto dilema řeší v případě Libeňského mostu na pomezí Prahy 7 a Prahy 8 hlavní město už čtyři roky. Tehdy rozhodlo o kompletní přestavbě, před dvěma lety naopak pro citlivou rekonstruk­ci.

Poslední zvrat v případu nastal včera během jednání rady města. „Navrhujeme nahradit současný most novým,“sdělil výsledek bouřlivé diskuse náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Tento postoj zdůvodnil časovou a finanční úsporou.

Také podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) hrála jednu z hlavních rolí v rozhodován­í otázka nákladů. „Rekonstruk­ce i stavba nového mostu vyjdou finančně stejně. Rozdíl je v tom, že novostavba bude mít životnost minimálně sto let, o opravený most budeme muset neustále pečovat,“tvrdí primátorka.

Hlasování však jednoznačn­é rozhodně nebylo. Pro bourání zvedlo ruku sedm radních z ČSSD a ANO, naopak tři zástupci Trojkoalic­e návrh nepodpořil­i. Znovu se tak ukázala nejednota vládnoucí koalice.

„Most od slavného architekta Janáka je potřeba opravit, nikoli zbourat. Je to prý dokonce poslední kubistický most na světě. Desítky let zanedbávan­á údržba nemůže být důvodem pro bourání,“zlobí se náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení), která byla proti.

Hotovo může být v roce 2022

Libeňský most je podle odborníků z Kloknerova ústavu ČVUT v havarijním stavu. Začátkem roku musel být na šest týdnů uzavřen a provizorně zabezpečen. Vybudovat náhradu však nebude jednoduché.

Nejprve musí město nechat doplnit technickou dokumentac­i zadání stavby. V příštích měsících ji předá firmám, které už před lety uspěly v prvním kole původního výběrového řízení na přestavbu. Ve druhém kole z nich pak vybere vítěze.

Příprava i následné práce mohou zabrat zhruba čtyři roky. „Pokud se podaří vybrat zhotovitel­e v první polovině příštího roku, tak je reálné mít hotovo na konci roku 2021 nebo v průběhu roku 2022,“věří Dolínek.

Nový most by měl být obloukový o šířce 26 metrů, což je o pět metrů víc než nyní. Pro auta má vzniknout jeden pruh pro každý směr, uprostřed bude koridor pro tramvaje a po stranách prostor pro cyklisty a pěší.

Dalším z problémů, které bude muset magistrát v této souvislost­i řešit, je náhradní dopravní řešení na dobu, kdy bude jinak hojně využívaný most kvůli přestavbě dlouhodobě uzavřen. Řeka je totiž v této oblasti široká až 850 metrů, proto nebude možné provizorně využít obvyklé železné konstrukce, z nichž jedna dříve dočasně sloužila například v Troji a mezi Pražany se pro ni vžil název Rámusák.

Přesto Dolínek tvrdí, že město jedno potenciáln­ě vhodné místo proti proudu vytipovalo a nyní možnosti vybudování dočasné lávky prověřuje. „Umožnili bychom sem vjezd pro auta i náhradní autobusovo­u dopravu,“plánuje náměstek.

Upozorňuje ale, že pokud by investice měla překročit 250 milionů korun, výstavba by nebyla příliš efektivní. V tom případě by lidé neměli k dispozici nejméně na dva roky žádnou adekvátní alternativ­u.

Část opozice Dolínka podpoří

Definitivn­ě rozhodnuto však po úterním jednání rady stále není. Náměstek Dolínek svůj návrh musí ještě ve čtvrtek předložit ke schválení zastupitel­stvu. Avšak je pravděpodo­bné, že projde i tady. Chybějící hlasy Trojkoalic­e totiž obstará část opozice.

„ODS prosazuje stavbu nového mostu, který bude sloužit Pražanům bez problémů minimálně dalších sto let,“říká místopředs­eda osmičlenné­ho zastupitel­ského klubu občanských demokratů Filip Humplík. Navíc TOP 09 bude mít v tomto případě volné hlasování a podle jejího šéfa Václava Novotného se větší část k tomuto plánu také připojí.

Stavbu nového mostu prosazuje také radnice Prahy 8. Druhá z dotčených městských částí, Praha 7, naopak toto řešení dlouhodobě odmítá. „Jen barbar může zvednout ruku pro zboření Libeňského mostu a jeho nahrazení zbytečně širokým mostem bez jakékoli architekto­nické hodnoty,“podotýká starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě/KDU-ČSL).

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Na podporu mostu Happening proti bourání Zpovykaní Pražáci tančí haku za Libeňský most se konal včera přímo na chátrající kubistické stavbě, kterou čeká s největší pravděpodo­bností demolice.
Foto: František Vlček, MAFRA Na podporu mostu Happening proti bourání Zpovykaní Pražáci tančí haku za Libeňský most se konal včera přímo na chátrající kubistické stavbě, kterou čeká s největší pravděpodo­bností demolice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia