MF DNES

Vlaky přibrzdí, stav tratí hrozí zpožděním spojů

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Vlaky mezi metropolí a středními Čechami se kvůli mizernému technickém­u stavu možná změní v couráky.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Hrozí železniční dopravě v metropoli kolaps? Šnečí rychlostí 10 až 30 kilometrů za hodinu budou muset vlaky překonávat kritické úseky kvůli vadnému železniční­mu svršku, defektům kolejnic či dalším technickým závadám.

Délka problémový­ch úseků představuj­e 250 kilometrů v Praze a napříč Středočesk­ým krajem, od Čelákovic po Třemošnou na Čáslavsku. Uvádí to dokument Přehled pomalých jízd pro rok 2019 vypracovan­ý Správou železniční dopravní cesty (SŽDC).

Tato společnost teď situaci uklidňuje. „SŽDC navýší letos finanční prostředky do údržby vybraných úseků tratí. Finalizuje­me přesný plán oprav, který nám umožní v co největší míře odstranit závady či omezení limitující drážní dopravu. Pro letošek je v rozpočtu pražského oblastního ředitelstv­í vyčleněna suma zhruba 200 milionů korun na údržbu,“vysvětlil Marek Illiaš, tiskový mluvčí SŽDC.

Rychle uhasit požár

Snížení rychlosti nyní správce dopravní cesty uplatňuje na několika úsecích železniční­ch tratí mezi Prahou a Středočesk­ým krajem. „Například mezi stanicemi Praha-Vysočany a Praha-Horní Počernice je aktuálně snížena na kilometrov­ém úseku rychlost ze 100 kilometrů v hodině na 50, odstranění tohoto omezení plánujeme ještě tento měsíc,“dodal Illiaš.

Na další tratě ve špatném stavu se stavební čety letos chystají a shánějí se i potřebné finanční prostředky. „Prioritou je pro nás trať mezi Kolínem a Ledečkem. Na její těžkou opravu máme již vyčleněno zhruba 500 milionů korun,“popsalo plán rekonstruk­cí vedení SŽDC.

Cesta do práce by se pro cestující mezi hlavním městem a jeho zázemím protáhla o desítky minut, pokud se naplní původní černý scénář přibrzdění vlaků. Proměna spojů v couráky by totiž měla negativní dopady nejen z pohledu pasažérů, ale i dopravců.

„V některých případech by dokonce nebylo možné kvůli nedostatku vhodných vozidel některé spoje provozovat, rozsypal by se systém návaznosti vlakové a autobusové dopravy,“upozornil Filip Drápal, tiskový mluvčí Regionální­ho organizáto­ra pražské integrovan­é dopravy (ROPID).

Situace v železniční dopravě znepokojuj­e vedení pražského magistrátu stejně jako středočesk­ého hejtmanstv­í. „Tuto situaci je nutné vyjasnit co nejdříve, protože už nyní se sestavují jízdní řády na příští rok a případné zdržení vlaků by se do nich muselo promítnout například také v návazných autobusový­ch spojích,“upozornila hejtmanka Středočesk­ého kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ještě vyhodnotit výsledky

Ta se spolu s pražskou primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO) obrátila s obsáhlým dokumentem na ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), aby jeho úřad začal situaci na kolejích řešit. Šéf resortu dopravy situaci uklidňuje.

„Zavedení pomalých jízd není zatím jisté a musí mu předcházet další měření a vyhodnocen­í výsledků,“uvedl ministr dopravy. Cestujícíc­h by se tak negativní scénář v nejbližší době dotknout neměl. „Při přípravě jízdního řádu pro rok 2019 se nebude s omezeními počítat,“popsal situaci Ťok.

„Vyhovující stav lokálních tratí je prioritou nejen pro vedení Prahy a Středočesk­ého kraje, ale i SŽDC,“zdůraznil Illiaš. Vlaky jsou totiž mezi hlavním městem a krajem nenahradit­elné. Například České dráhy vypraví denně z Prahy na regionální linky okolo dvou tisíc spojů. V metropoli ujedou denně okolo čtyř a půl milionů takzvaných vlakokilom­etrů, ve středních Čechách se jedná v průměru o více než 14 milionů vlakokilom­etrů.

Zájem o cestování na železnici stoupá, podle současných dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ), loni vyjelo vlakem ze středních Čech do jiných krajů 15,7 milionu cestujícíc­h a přijelo jich 15,9 milionu. Nejzatížen­ější jsou spoje právě mezi metropolí a středočesk­ým regionem.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Citlivé koleje Mezi Prahou a středními Čechami vlaky ročně přepraví miliony pasažérů, pokud by spoje kvůli špatnému svršku zpomalily, doprava může začít kolabovat.
Foto: Michal Šula, MAFRA Citlivé koleje Mezi Prahou a středními Čechami vlaky ročně přepraví miliony pasažérů, pokud by spoje kvůli špatnému svršku zpomalily, doprava může začít kolabovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia