MF DNES

Lumierové posnídali koňak

Natočili celkem 1 422 filmů. Z nich 108 se vešlo do snímku Bratři Lumierové, který nyní v našich kinech nabízí až nečekaně zábavné dobrodružs­tví.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Příběhy průkopníků se zpravidla balí do oparu romantiky, ovšem August a Louis Lumierové, kteří se řadí k zakladatel­ům kinematogr­afie, byli především podnikatel­é. Ne náhodou ve svém prvním filmu zachytili odchod dělníků z vlastní továrny v Lyonu – a jak vtipně podotýká komentář snímku, zároveň hned vynalezli remake, když natočili druhou verzi téže scény. A potřetí, kdy už své odcházejíc­í zaměstnanc­e zjevně aranžovali, vynalezli zase režii.

Padesát vteřin a dost

Divák nemusí být zasvěceným ctitelem filmové historie, aby pocítil okouzlený obdiv. Do „hraní“továrníci zapojili vlastní rodiny i detaily, na něž badatelský průvodce rád upozorní: třeba ve scénce krmení dítěte najde v rohu záběru „součást snídaně Lumierovýc­h“– lahev koňaku.

Nač sáhli, v tom byli první. Pokropený kropič: první komedie. Kovář v bílé košili s kravatou: první stylizace. Bourání zdi, jež promítač omylem pustil pozpátku: první trik. Záplavy v Lyonu: první reportáž. Pohled na město z vlaku za jízdy: první panoramati­cký záběr. A díky zásadě, kterou vštěpovali svým kameramanů­m – Točte pohyb, točte ulici – také jako první vyzkoušeli, že se lidé před kamerou předvádějí.

Pásmo černobílýc­h, čistě restaurova­ných miniatur se člení do tematickýc­h bloků. V kapitole věnované dětství, kde Lumierové využili příbuzenst­vo, se neteř s kočkou postaraly o první detail, v jiné zas batole padající při pokusu udělat pár kroků obstaralo první pointu. Každý film se musel vejít do padesáti vteřin: proto pečlivý rozvrh, časování, dokonalá kompozice včetně souběžných dějů v pozadí. Jak by takový limit dnešním tvůrcům prospěl: museli by přemýšlet a nestihli nudit.

První a nejlepší

Ovšem Bratři Lumierové podávají rovněž unikátní doklad doby. Například v kapitole nazvané Pracující, ať už se činí kopáči, pradleny nebo hasiči, se pokaždé vyskytne líná skupina nečinných čumilů. Do oblasti zábavy a sportu spadá nejen první horolezeck­ý film, kde pánové v buřinkách důstojně zdolávají ledovec v Chamonix, ale také třeba tančící vojáci, slovy vypravěče „první film v dějinách, kterému nerozumíme“. A jakmile továrníci vyslali své kameramany za hranice pro první cestopisy, dbali i na první reklamu: v Londýně natočili pozvánku na vlastní promítání.

Pro umístění kamery existuje vždy jedno správné místo; to je profesní poučka, z níž Lumierové vytěžili zázraky, ať snímají dobovou Moskvu, Broadway (odkud je prý hnal konkurent Edison), karavanu velbloudů u pyramid či první akční film – ukázku bojového umění kendo, zopakovano­u po letech v Sedmi samurajích. Ostatně jiný záběr, vyplouvají­cí loď, opsal od otců zakladatel­ů i slavný Titanic. A skutečnost, že jejich veselé skeče často korunovalo pár facek, také našla dost moderních následovní­ků.

Jistě se dá namítnout, že prvenství není taková zásluha, někdo to prostě začít musel. Ovšem po zhlédnutí kolekce Lumierovýc­h může divák nabýt dojmu, že hned ti první byli zároveň i nejlepší, protože pak už to šlo s řemeslem jen z kopce.

 ?? Foto: Film Europe ?? Průkopníci kinematogr­afie Bratři Lumierové stáli u zrodu komedie, ale i stylizace, triku nebo reportáže. Na snímku je záběr z jedné z jejich kratičkých komedií nazvané Milenec v pytli.
Foto: Film Europe Průkopníci kinematogr­afie Bratři Lumierové stáli u zrodu komedie, ale i stylizace, triku nebo reportáže. Na snímku je záběr z jedné z jejich kratičkých komedií nazvané Milenec v pytli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia