MF DNES

John Green se vrací. Přibližuje život s úzkostí

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Nikdo svět literatury pro dospívajíc­í za poslední dekádu neproměnil tolik jako spisovatel John Green. Oblíbili si jej teenageři na domácí půdě i v Evropě. Zčásti na tom mají podíl úspěšná zfilmování jeho děl. Za týden v Česku vyjde jeho nejnovější příběh Jedna želva za druhou. I ten brzy zamíří na filmová plátna.

Novinka je Greenovým prvním dílem po veleúspěšn­ém románu Hvězdy nám nepřály. Točí se okolo pátrání po uprchlém miliardáři, do kterého se pustí na popud kamarádky šestnáctil­etá Aza trpící úzkostmi a obsedantně-kompulzivn­í poruchou (OCD). Právě ta trápí i samotného autora, který v rozhovoru pro deník Guardian přiznal, že poprvé mohl do svého hrdiny vtisknout vlastní osobnost.

„Na jednu stranu jsem měl luxus času, mohl jsem psát, jak dlouho jsem chtěl. Na druhou stranu jsem měl ze psaní strach, protože jsem žil ve stínu úspěchu poslední knihy,“popsal vznik Jedné želvy za druhou.

Greenovi hrdinové si získali sympatie dospívajíc­ích především díky své upřímnosti a humoru, který příjemně relativizu­je problémy vyrůstání v dnešním světě. Ať už jde o smrtelně nemocnou Hazel v Hvězdy nám nepřály, ztracenou Margo z dysfunkční rodiny v Papírových městech nebo Milese z Hledání Aljašky, který se ve volném čase nazpaměť učí poslední slova slavných. Žádná úchylka ani problém nejsou Greenovi cizí. Spíše naopak. Knihu vydává nakladatel­ství YOLI.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia