MF DNES

Nejdivočej­ší turné. Obležené Sarajevo zpívá

- — Václav Hnátek

Byl to nejspíš ještě větší husarský kousek než dotáhnout Stouny do porevolučn­ího Českoslove­nska. Příběh koncertu Bruce Dickinsona z Iron Maiden ve válkou zmítaném Sarajevu zní jako z románu, přesto se v roce 1994 uskutečnil. Mapuje jej loňský snímek Scream for Me Sarajevo, jenž vstupuje do tuzemských kin.

Vlastně to není koncertní film, ač záběry z vystoupení se tu objeví – amatérské, rozostřené, o to efektnější. A přináší mnohem víc než dokument o slavné kapele, protože víc kontextu se dostává situaci obyvatel obleženého města.

Kráva na Titově třídě

Hodně mluví pamětníci, tehdy děti nebo teenageři, kteří chtěli jen žít po svém, když zničehonic přišla válka. Osm let po chloubě v podobě olympiády. „Nečekal jsem, že uvidím stařenku táhnout krávu uprostřed Titovy třídy,“vzpomíná jeden z nich. „Bylo to nejdelší obléhání v moderní historii, delší než u Stalingrad­u,“zazní též.

Pak přijde nápad lidí z OSN – uspořádat tu velký koncert. Bruce Dickinson na to kývne, nenechá se odradit ani tíživou situací, když vyčkávají ve Splitu, jestli se dostanou až do Sarajeva.

Film Scream for Me Sarajevo má ambici přitáhnout do kin pestrou směsici diváků. Možná víc než fanoušky Iron Maiden zaujme tradiční návštěvník­y Jednoho světa a podobných lidskopráv­ních festivalů. Zaručeně jej však zhltnou s očima navrch hlavy. Protože je to zážitek, byť místy tragický. Scream for Me Sarajevo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia