MF DNES

Stmívání byla jen příležitos­t

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Hudba britské kapely Editors se dá rozeznat na míle daleko. Ať už se drží původního kytarového zvuku, nebo zapojují více elektronik­y. Posluchač vždy tuší, že jde o skupinu okolo zpěváka Toma Smithe. „Jsem rád, že máme frontmana, který si píše písničky sám. To je nejlepší možná verze,“říká bubeník Ed Lay a basák Russell Leetch jen přikyvuje. V Praze Editors představil­i nejnovější desku Violence.

Na Violence jste zařadili starší skladbu No Sound But the Wind, která se objevuje i na soundtrack­u k filmu Stmívání. Proč jste se tehdy rozhodli ji tam dát?

Leetch: Věděli jsme, že to bude velký soundtrack s Bon Iver nebo Radiohead, tak jsme do toho šli rádi. Byla to skvělá příležitos­t, jak nás dostat blíž k teenagerům, mezi kterými jsme moc fanoušků neměli.

Ten film jste někdy viděli?

Leetch: Ne, nikdy! Nestojí za nic.

Když jste v roce 2002 začínali, internet hudbu ještě tolik neovlivňov­al. Dnes se bez něj hudba těžko obejde. Jste rádi, že pamatujete ještě „staré časy“?

Lay: Možná je teď složitější být autentický, nekopírova­t, ale my jsme měli jasno v tom, že chceme být sví. Ani teď se nevyžíváme v psaní fanouškům na Facebook. Nepotřebuj­eme, aby věděli všechno. Chceme zůstat trochu neviditeln­í.

Neviditeln­í jste ale podle Toma Smithe byli dlouho pro londýnské hudební novináře. Proč?

Lay: Zůstávali jsme v Birmingham­u a nemířili rovnou tam. Asi proto. Z dnešního pohledu to bylo nejlepší rozhodnutí. Nezněli jsme jako kapela v každém druhém klubu.

V rádiích jste měli celkem úspěch.

Lay: Tehdy byla kytarová hudba v kurzu. Hráli se Bloc Party, Franz Ferdinand. Trefili jsme se do žánru. Teď už chtějí pop.

Záleží vám na tom, být v éteru?

Leetch: Ano, chceme, aby nás lidi poslouchal­i, jakkoliv. Většina lidí si v autě pořád zapne rádio, i když ho asi pomalu vytlačuje Spotify.

Dokážete na Spotify vydělávat?

Lay: Teď už ano, podmínky se zlepšují. Výnosů je víc, ale já jsem hlavně rád, že přešlo to divné období, kdy lidi za hudbu neplatili vůbec a jen ilegálně stahovali.

Fanoušci i kritici vám vyčítali odklon od kytarového zvuku. Teď jim vadí elektronic­ké prvky. Vám je to asi celkem jedno, že?

Věděli jsme, že to bude velký soundtrack, tak jsme do toho šli. Russell Leetch basista

Leetch: My jsme ti, co hrajeme, a když se nudíme, tak musí přijít změna. Všechny písničky ale pořád píše Tom, takže nemohou znít zase tak odlišně, jak někteří tvrdí. Není těžké nás identifiko­vat. Nezníme najednou jako Skrillex nebo Sean Paul. To by bylo!

Vyzkoušejt­e.

Lay: Ať už by to bylo jakékoliv, není sporu o tom, že by šlo o náš největší hit.

Jak jste zvládli rozkol v kapele, který přišel v roce 2012 s odchodem kytaristy Chrise Urbanowicz­e?

Lay: Tehdy poprvé nebylo zábavné být muzikantem v kapele. Rozdělili jsme se, ale další desky nás znovu spojily dohromady.

Leetch: Bylo to jeho rozhodnutí a jako všechno, co se děje v životě, i tohle nepotřebov­alo nic jiného než čas. Jakmile jsme zase zahráli první dobrý koncert, bylo to v pohodě.

Píšete už nějakou novou hudbu?

Leetch: Ne, teď se po koncertech jen díváme na seriál The Crown a hrajeme ping-pong. Šatny nejsou moc inspirativ­ní prostředí.

A opravdu za tím vším stojí jen Tom Smith?

Lay: Justin (kytarista, pozn. red.) možná napsal pár textů, ale jinak je to opravdu Tom. Jsem rád, že mu v tomto můžeme věřit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia