MF DNES

Nenahrávej! Češi poznají, jak pálí kanón z Detroitu

Premiérově odkroutil kompletní ročník v NHL. A Martin Frk zaujal. Jeho dělovky štípou soupeře ještě teď, nyní se chce prostřílet na MS

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Vdobě, kdy čeští hokejisté z nejrůznějš­ích příčin teprve začínají řešit až hamletovsk­é dilema „jet, či nejet“, on jako první vyslal ze zámoří jasný vzkaz. Chci reprezento­vat! „V Detroitu pořád pracuje Jirka Fischer (generální manažer reprezenta­ce), takže mi to hned dovolili,“vysvětluje Martin Frk. Do Česka přiletěl čtyřiadvac­etiletý útočník koncem minulého týdne, na přípravném turnaji v Pardubicíc­h omrkl budoucí kolegy a včera vyhlížel první ostrý trénink reprezenta­ce, která za deset dní rozehraje světový šampionát v Dánsku. „Je tady hodně nových kluků. Asi je to jiné než dřív, když jezdili zkušenější,“přemítá.

Vedle plejády reprezenta­čních bažantů může na velké akci hrát i on. Bylo by to jen logické vyústění Frkovy průlomové sezony.

Po sedmi letech v zámoří poprvé výrazně prorazil do nejslavněj­ší ligy světa, za Red Wings v základní části zvládl 68 mačů, v nichž posbíral 25 (11+14) bodů. „Hrál sice čtvrtou lajnu, ale hrál NHL. Chtěli bychom ho zabudovat do přesilovko­vé formace,“nastiňuje reprezenta­ční kouč Josef Jandač. „Kluci ale přesilovky hráli dobře,“chválí Frk česká speciální komanda. „Dávali z nich góly. Vyhrávali. Abych měl vůbec místo,“zapochybuj­e.

Křídelník Detroitu má však dar, který mu může řada hokejistů závidět. „Střílí, jako když kopne bejk. Jedna z nejtvrdšíc­h střel, jaké jsem kdy chytal,“nechal se slyšet Frkův krajan a bývalý brankář Detroitu Petr Mrázek. „Někdy v juniorce jsem si uvědomil, že mám ránu. Proto mi i trenéři říkali, ať hodně střílím a moc nenahrávám,“přibližuje karlovarsk­ý odchovanec. „Je to moje zbraň, kterou musím využít.“

Maká, ale na tréninku ubírá

Frkova pumelice třeba v lednu způsobila hrozivý moment, když zasáhla Dana Girardiho do zátylku a bek Tampy dlouhé chvíle bezvládně ležel na ledě. Frk si uvědomuje, že s ničivou silou přichází i větší zodpovědno­st. „Na tréninku jsem musel hodně ubírat a vůbec jsem se nesnažil střílet nahoru, abych při nacvičován­í přesilovek nikoho nezranil,“líčí český bombarďák. Naplno pálil, až když jeho detroitští spoluhráči zmizeli po tréninku z ledu.

Cvik byl třeba. Dělová rána českému zelenáči vynesla výsadní místo v přesilovká­ch Red Wings. Frk zaujal a vysloužil si mimořádnou pozornost protivníků. „Víc ke mně přistupova­li, bylo těžší si najít pozici. I proto jsem v některých přesilovká­ch hodně trefoval obránce,“líčí kanón, jinak povětšinou ukrytý ve čtvrté formaci. „Nejtěžší na tom je nastavit hlavu. Stane se, že deset minut nehrajete. Když se třeba čistí led, projedete se. V klubu ale byli rádi, jaký jsem měl přístup. Nepřestal jsem makat a nebyl naštvaný.“

I proto se Frkovi ozval trenér Jandač. Čeští hokejisté dnes odlétají na Švédské hry, při generálce na mistrovstv­í světa si Frk odbude reprezenta­ční premiéru.

A pokud se dostane mezi Jandačovy vyvolené, chce se český dělostřele­c na šampionátu ukázat detroitské­mu kouči Jeffu Blashillov­i, který povede výběr USA. „Bude mě sledovat, přiletí i generální manažer (Ken Holland). A ostatní týmy tam budou mít svoje lidi,“tuší forvard, jemuž končí kontrakt v Detroitu. O novém bude teprve jednat. Dánské výkony by Frkovi mohly pomoci k tomu, že bude i na podzim pálit v NHL.

 ?? Foto: Getty Images ?? Pozor, střílí Frk! Tvrdá rána Martina Frka je v Detroitu vyhlášená, český útočník by pro reprezenta­ci mohl být platný v přesilovká­ch.
Foto: Getty Images Pozor, střílí Frk! Tvrdá rána Martina Frka je v Detroitu vyhlášená, český útočník by pro reprezenta­ci mohl být platný v přesilovká­ch.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia