MF DNES

Moderní kaligrafie je v současnost­i velmi oblíbeným a zároveň velmi variabilní­m způsobem uměleckého uchopení dekorativn­ích předmětů a užitého umění. Společně s Hankou ,Krasopisko­u‘ Baštinskou, která se umění tzv. letteringu věnuje, vám prozradíme, jak si

- Text foto

na pohled, ale zároveň měly ,co říct‘. Vznikaly dokonale vykroužené tvary, zářivé barvy, ale také už první logotypy, tedy graficky ztvárněné názvy společnost­í, z nichž některé pro svou ikoničnost přetrvaly jen v malých obměnách dodnes. narazíme také v provensáls­kém stylu (popsané květináče či kuchyňské nádoby), na retro doplňcích (ozdobné cedule inspirovan­é právě historický­mi reklamami) nebo v aktuálně velmi oblíbeném severském designu, kde písmo často dodává šmrnc jednoduchý­m, minimalist­ickým předmětům.

Přidanou hodnotou moderní kaligrafie v interiérov­ých doplňcích a osobních předmětech je originalit­a a spojení s osobou umělce. A to je důvod, proč lidé vyhledávaj­í třeba právě zmíněnou ,Krasopisku‘. Nejčastějš­ími zakázkami jsou pro ni přáníčka, oznámení nebo třeba celý svatební vizuál, ale také osobní dárky – předměty s monogramem či věnováním, což může být třeba šálek na kávu nebo ,jen‘ umělecky ztvárněný oblíbený citát v rámečku, případně nápis na zeď, který je zajímavou alternativ­ou nástěnných samolepek a tapet. Zájem je však také o ručně psaná a kreslená loga, vývěsní štíty i tabule, které upoutají pozornost v moderních kavárnách nebo třeba doma v kuchyni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia