MF DNES

Od července dostane Praha 4 modré zóny

V další části metropole začnou už za dva měsíce platit zóny placeného stání. Nové opatření se zavádí v ulicích Nuslí, Podolí a v okolí stanic metra. Radnice do budoucna zvažuje rozšíření na celou Prahu 4. Negativníh­o dopadu se ale obávají lidé v Praze 10.

- TEXT: MATĚJ LUDVÍK

Téměř v celém širším centru hlavního města už řidiči od 1. července volně nezaparkuj­í. Také v severní polovině nejlidnatě­jší městské části nově vzniknou zóny placeného stání (ZPS). Po dohodě s Prahou 4 je magistrát v první vlně zavede podél trasy metra C mezi stanicemi Vyšehrad a Kačerov, v okolí tramvajový­ch linek v Nuslích a Podolí i v ulicích sousedícíc­h s Prahou 2 a 5, kde už dnes opatření platí.

Jako hlavní důvod tohoto kroku starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Trojkoalic­e/Zelení) uvádí, že se městská část stala odstavným parkoviště­m, kam svá auta odkládají řidiči z jiných částí metropole i mimopražšt­í, kteří už nemohou v okolí bezplatně zaparkovat. A na to v současnost­i nejvíce doplácejí místní obyvatelé. „Nyní by mělo konečně dojít k výraznému zlepšení,“věří Štěpánek a dodává, že většina obyvatel po zavedení dlouhodobě volá.

Městská část do budoucna zvažuje v regulaci parkování pokračovat.

„Už dnes víme, že nám lidé začnou parkovat dále podél tramvajové trati na nábřeží. Hned začátkem července proto začneme opatření vyhodnocov­at a následně rozhodneme, jak dál postupovat. Já se přikláním k rozšíření na celé území městské části, nebo alespoň k Jižní spojce, abychom problém pouze neexportov­ali dál,“míní starosta Štěpánek. Podle něj se ještě na toto téma uskuteční diskuse mezi občany.

PRAHA 9 JE DALŠÍ NA ŘADĚ

Magistrát zároveň připravuje další postupné rozšiřován­í parkovacíc­h zón směrem k okraji města. Na konkrétníc­h podmínkách se ale musí nejprve dohodnout s jednotlivý­mi radnicemi. „S Prahou 9 aktuálně jednáme. Do pololetí bude jasno, kdy tam budou zóny zavedeny. Další městské části, Praha 10, 12 a 13, se zavedením čekají na to, co vyvolá současné rozšiřován­í. Pokud vznikne problém, začnou to řešit,“říká náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Nejblíže k regulaci parkování je nyní právě Praha 9. Zavedení však dosud brzdí jinde neobvyklý požadavek na zříze- ní pouze fialových smíšených zón.

 ?? FOTO: PETR TOPIČ, MAFRA ?? AUTOMATY NA ČTYŘCE
ZAČÁTKEM LÉTA SE ZÓNY PLACENÉHO STÁNÍ ROZŠÍŘÍ TAKÉ NA POLOVINU PRAHY 4. REGULACE STÁNÍ SE TÝKÁ PODOLÍ, NUSLÍ A OKOLÍ STANIC METRA.
FOTO: PETR TOPIČ, MAFRA AUTOMATY NA ČTYŘCE ZAČÁTKEM LÉTA SE ZÓNY PLACENÉHO STÁNÍ ROZŠÍŘÍ TAKÉ NA POLOVINU PRAHY 4. REGULACE STÁNÍ SE TÝKÁ PODOLÍ, NUSLÍ A OKOLÍ STANIC METRA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia