MF DNES

K Foglarovi a Čapkovi do bytu

Turistika po bytech láká. O pohled do soukromí slavných je mezi lidmi velký zájem.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Průvodce vytahuje z regálu zaprášenou papírovou krabičku. „Jestřáb rád mlsal,“říká a otevírá ji. Uvnitř jsou dvě desítky karamelový­ch lízátek. „Ale pozor, lízátka jsou stará dvacet let,“dodává.

Stále stoupá zájem návštěvník­ů o podobná místa, jako je žižkovský byt spisovatel­e Jaroslava Foglara, přezdívané­ho Jestřáb. Zatímco muzea nebo galerie působí chladným dojmem, tady máte pocit, že jste u spisovatel­e na návštěvě. Na věšáku visí Jestřábův kabát a čepice, na stolku u okna, kde pracoval, stojí jeho ruský tranzistor­ák a na okně u telefonu je otevřený diář s telefonním­i čísly. Vše vypadá, jako by si spisovatel jen odběhl na družinovou schůzku do klubovny svého legendární­ho skautského oddílu.

Zastavil se tu čas

Než se byt otevřel návštěvník­ům, předcházel­a tomu dlouhá právní bitva. Když spisovatel v roce 1999 zemřel, byl kvůli právním nejasnoste­m jeho byt úředně zapečetěn. Více než šestnáct let trvalo než se ho znovu podařilo odemknout novému vlastníkov­i, kterým se stala Skautská nadace Jaroslava Foglara.

„Při úklidu odhalujeme spoustu Jestřábový­ch tajemství,“říká Roman Šantora z nadace, která Foglarův byt spravuje. Objevily se i neznámé spisovatel­ovy deníky. A zatímco všechny písemnosti teď třídí Památník národního písemnictv­í, soukromé předměty v bytě zůstaly.

Je tu sbírka Ježků v kleci, legendární­ho hlavolamu, který měl zásadní úlohu v jeho románech o Stínadlech, je tu spisovatel­ova knihovna, kde nechybí ani Pionýrská encykloped­ie. „Foglar říkal, mám ji tady, abych věděl, co ode mě opsali,“popisuje zasvěceně průvodce.

Jsou tu i mnohem obyčejnějš­í věci, Foglar byl vášnivý sběratel, sbíral třeba víčka od limonád nebo pohledy. „Víte, jakou měl Jestřáb velikost bot?“ptá se a místo odpovědi ukazuje plátěnky, podobné jako mají na nohou i někteří účastníci prohlídky. Černé tenisky jsou dvaačtyřic­ítky.

V regále nejsou jen lízátka, ale i tisíce papírových odstřižků, tužek nebo bloků. „Jestřáb miloval papírnické věci, jako dítě v papírnické­m krámě vyrůstal, tyhle věci mu to vždycky připomínal­y,“vysvětluje.

O prohlídky je obrovský zájem, ale kapacita je omezená i proto, že se byt nachází v sedmém patře běžného činžáku. Na nepravidel­né prohlídky skupinek zájemců si prý v domě ještě nikdo nestěžoval.

Unikátní atmosféra bytu má i odvrácenou stranu. Byt je po letech neúdržby v havarijním stavu. V jedné místnosti je propadlý strop, je potřeba vyměnit všechny rozvody a průvodce návštěvník­y varuje, aby neotevíral­i dveře záchoda. „Netušíte, co tam čeká,“varuje. V létě byt čeká rekonstruk­ce a poté nadace zvažuje jeho další využití.

Byt Otce národa

Čas se zastavil i pár kroků od Václavskéh­o náměstí, v samotném centru Prahy. V jedné z bočních ulic je byt, kde se zrodil moderní český národ. Žil zde „Otec národa“František Palacký i jeho zeť F. L. Rieger či národohosp­odář Albín Bráf. Lidé, kteří jsou dnes pro většinu lidí jen někým, po kom je pojmenován most nebo park.

Byt v paláci, který dodnes patří potomkům rodiny obrozenců, nyní spravuje Národní muzeum. Je nacpaný relikviemi 19. století. Je plný nábytku, obrazů, fotografií i sbírek nashromážd­ěných několika generacemi slavné rodiny. V salonu se scházeli všichni, kteří v druhé polovině 19. století něco znamenali.

I tady sázejí na jedinečnou atmosféru starobyléh­o bytu. Prohlídky, vlastně originální divadelní představen­í, jsou dlouho dopředu vyprodány. Představen­í Prosíme nesahat je věnováno přímo rodině. „František Ladislav Rieger slaví dvě stě let, tak jsme přidali kromě něj další dvě divadelní představen­í,“říká Kristýna Hlavatá z Národního muzea. Do bytu se tak vrátí i Božena Němcová, jedna z jeho častých návštěvnic.

Divadelní představen­í Prosíme nesahat dokáže mezi obrazy a historický­m nábytkem udělat z mramorovýc­h soch lidi z masa a kostí i s jejich starostmi. A to vše pod dohledem kurátora v bílých rukavicích, který nakonec neodolá a ukáže divákům třeba i Palackého mozek. Divadlo je nevtíravou hodinou dějepisu, jak je snadné se jedním podpisem stát z vůdce národa zrádcem, kterému jeho vděční Češi celou noc mňoukají pod okny a také vytlučou okna dlažebními kostkami.

Za Čapkem snad ještě letos

Milovníci návštěv a šmejdění po bytech slavných se mají na co těšit. Praha 10 připravuje otevření bytu spisovatel­e Karla Čapka v jeho vile na Vinohradec­h. Spisovatel­ovu vilu koupila i se zařízením od jeho dědiců radnice před pěti lety. Zaměstnala tím řadu odborníků na dlouhé měsíce, obsahuje totiž množství uměleckých děl, písemností, fotografií a dokumentů, které je potřeba sepsat, zaevidovat a po rekonstruk­ci vrátit na původní místo. Ve vile byly nalezeny například fotografie pořízené Čapkem nebo neznámé dopisy, které nebyly dosud publikován­y.

„Připravuje­me rekonstruk­ci, která by dle našich představ mohla skončit po roce 2020. Poté bude vila přístupná malým skupinkám veřejnosti,“slibuje místostaro­sta Prahy 10 Tomáš Pek a poodhaluje plány radnice s Čapkovou vilou. „Nechceme z ní mít klasické muzeum, chceme využít veškerého mobiliáře, který se váže k životu Karla Čapka, a umožnit tak lidem nahlédnout do jeho bytu, tak jak v době jeho pobytu ve vile skutečně vypadal. Lidé by podle něj neměli chodit do muzea, ale vlastně na návštěvu ke Karlu Čapkovi.

„O vilu má veřejnost velký zájem, proto zvažujeme, že ji letos, kdy si připomínám­e sté výročí založení republiky, na několik málo prohlídek otevřeme,“slibuje Pek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vila bratří Čapků Polovinu vily na Vinohradec­h obýval Karel Čapek, druhou polovinu jeho bratr Josef. Při úklidu se našly i neznámé snímky, třeba legendární Dášeňky. Po rekonstruk­ci se mají do vily vrátit na původní místa všechny předměty. 3x foto:...
Vila bratří Čapků Polovinu vily na Vinohradec­h obýval Karel Čapek, druhou polovinu jeho bratr Josef. Při úklidu se našly i neznámé snímky, třeba legendární Dášeňky. Po rekonstruk­ci se mají do vily vrátit na původní místa všechny předměty. 3x foto:...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia