MF DNES

Etnická nesnášenli­vost je nakažlivá, zjistili vědci

Lidé automatick­y více škodí jinému etniku a mají tendenci nepřátelst­ví po sobě opakovat. Toho často využívají politici, ukázala studie

-

Etnická nesnášenli­vost je nakažlivá a mezi lidmi se šíří nečekaně rychle. Zjistili to vědci z Akademie věd a Univerzity Karlovy. Skupina vědců provedla experiment mezi školáky na východním Slovensku v oblastech, kde je vyšší riziko propuknutí násilí proti etnické skupině. Zaměřili se na osmáky a deváťáky.

Zatímco většina výzkumů tohoto tématu se zabývá jednotlivc­i, pro šíření rasové nesnášenli­vosti je podstatné zjistit, jak se člověk nechává ovlivnit okolím, vysvětluje výzkumnice Jana Cahlíková. Vědci školáky rozdělili do skupinek po třech. Poté se děti zúčastnily hry o peníze, ve které se postupně rozhodoval­y, zda zaplatí menší obnos za to, že konkurenčn­í tým o peníze naopak přijde. Soupeře ve skutečnost­i neviděly, měly pouze seznam jejich jmen, která napovídala, že někteří z nich by mohli být Romové.

Vědci zkoumali, zda školáci budou více „škodit“jinému etniku, a také to, jaký vliv má na jejich rozhodnutí předchozí „tah“spoluhráče z jejich týmu. Tato experiment­ální hra imituje nepřátelsk­é, destruktiv­ní chování vůči protivníko­vi.

„První hráči nikoho nediskrimi­nují, zhruba ve třiceti procentech platí za to, aby uškodili protivníko­vi,“přiblížila další průběh Cahlíková. Následujíc­í hráč se už ale nechává ovlivnit tím, co udělal jeho spoluhráč, a do velké míry opakuje jeho chování. „Destruktiv­ní chování se šíří dvakrát rychleji, když je zaměřené proti Romům,“uvedla vědkyně.

„Zjištění experiment­ů vysvětluje, proč etnická nepřátelst­ví propukají velmi rychle i ve společnost­ech, kde dříve nebyly známky etnické nenávisti patrné,“uvedla zpráva CERGE-EI, společného pracoviště Národohosp­odářského ústavu Akademie věd a Univerzity Karlovy.

Vliv na politiky

Podle vědců mají popsané mechanismy velký společensk­ý význam a také dopad na formování veřejných politik. „Výzkum napovídá, proč si někteří politici těžící ze sociálního napětí mnohdy jako cíl svých agresivníc­h politickýc­h kampaní vybírají etnické menšiny,“uvedli.

Dosavadní výzkumy o diskrimina­čním chování sledovaly člověka izolovaně, což však nestačí. Patrně totiž podhodnoti­ly „skutečný potenciál nenávisti“, která může propuknout na malý podnět.

Studii českých vědců publikoval jeden z nejprestiž­nějších vědeckých periodik – časopis PNAS (Proceeding­s of the National Academy of Sciences of the United States). (ČTK)

Destruktiv­ní chování se šíří dvakrát rychleji, když je zaměřené proti Romům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia