MF DNES

Příběh 64leté ženy, z níž se stala celosvětov­á celebrita, už dosáhl téměř mytických rozměrů.

-

Ammě něco stalo, byla by to pro Indii a jejího premiéra Narendru Módího celosvětov­á ostuda, něco jako útok na papeže. V Česku sice jméno Amma není žádný pojem, zkuste se ale zeptat Němců, Francouzů nebo Američanů. Všechny tyto země Amma už desítky let pravidelně navštěvuje a právě němčina a francouzšt­ina jsou v Amritapuri po angličtině jazyky, které je tu nejčastěji slyšet.

Od každého, kdo se tu byť jen na pár dní zastaví, se očekává, že bude denně alespoň dvě hodiny dobrovolně pracovat a podílet se na chodu ášramu. To může být cokoli: výpomoc v místní kavárně, kde se podávají i jídla v evropském stylu, práce v budově na recyklaci tříděného odpadu nebo se různě ochomýtat kolem ájurvédské kliniky či v kuchyni při mytí obrovských hrnců.

„Nový život“

Během evropské zimy se teploty v Kérale drží kolem třiceti stupňů, těžký vzduch dusí všudypříto­mný prach a jen málokdy sem od nedalekého pobřeží Arabského moře zafouká lehký vánek.

Větráky v jednoduchý­ch halách a budovách běží naplno, místnosti téměř bez oken i přes den osvětlují zářivky. Jedinou úlevu od toho všeho poskytují temné prostory velkoryse pojatého chrámu bohyně Kálí přímo v centru celého komplexu budov. Hinduisté tuto divokou bohyni s černou kůží, krvavýma očima a vyplazeným jazykem považují za vládkyni smrti, v přeneseném smyslu smrti ega, ale zároveň také za bohyni matku, která reprezentu­je přírodu a vše živé.

Právě tady, v posledním patře pod střešní terasou, žije jediná Češka, 38letá Lída Černá. Před lety se sem natrvalo přestěhova­la, přijala indické jméno Tejomayi a složila duchovní slib.

„Ammu jsem potkala v roce 2006 v Barceloně, kde jsem pracovala v hotelu. Shodou náhod Amma přijela na setkání ve sportovní hale, kolem které jsem každý den chodila,“vypráví. „Opravdu by mě nikdy nenapadlo, že právě tam potkám člověka, který mi do takové míry změní život.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia