MF DNES

Macronova monarchie

Uběhl rok od zvolení Emmanuela Macrona francouzsk­ým prezidente­m. Stal se synonymem nového světa. Dojde však k opravdové revoluci, kterou od něj mnozí chtějí?

- Josef Brož publicista, konzultant Institute for European Democrats

Ipo roce vyvolává Emmanuel Macron, ambiciózní mladý muž v čele Francie, velká očekávání. Říká se tomu Macronie. Doma i ve světě má mnoho stoupenců, odpůrci jsou zatím v defenzivě. Stále očekávají, že prezident přinese vládu revoluce. Mnozí mu přezdívají Jupiter: po bohu, jenž v římské mytologii vládl nebi i zemi. Co však Macron může skutečně změnit?

Za poslední rok prezident ovládl titulní stránky časopisů a stal se synonymem nového světa, v němž nebude již nic jako předtím. Jak se to zatím projevilo v zemi galského kohouta? Jak to vypadá v Evropě? A dokáže Macron dvěma polibky proměnit prezidenta Donalda Trumpa z ošklivé žabičky alespoň v okouzlujíc­í kachnu?

Revoluce na pochodu

Před rokem to připomínal­o loupež. Rozhodnutí bývalého socialisti­ckého prezidenta Françoise Hollanda nekandidov­at opět do prezidents­kého úřadu vyvolalo vlnu, po níž následoval­y další. Vlnobití na přelomu roku 2016–2017 odstavilo od moci socialisty i umírněnou pravici. Galaxie, která se rozzářila nad politickou scenerií Francie, nepřipomín­ala nic z toho, na co jsme byli zvyklí za posledních 30 let.

Na čele tohoto pohybu stanul devětatřic­etiletý úředník a bývalý bankéř Emmanuel Macron, který využil příležitos­ti, aby se pokusil sám o změnu. To, co ve své knize nazval revoluce, uskutečňuj­e prostředky, v nichž kombinuje instituční autoritářs­tví a silnou komunikačn­í magii. Někdy to však vypadá spíše jako kontrarevo­luce.

Politici z různých politickýc­h břehů se po založení jeho hnutí En Marche! (Na pochod!) dali do pohybu a smetli ty, co byť jen chvíli stáli opodál. Vítězství na počátku května loňského roku přivedlo k moci politika, jehož vize překračuje rámec páté republiky. Navzdory protestům vůči jeho reformám disponuje po červnových volbách stále luxusní většinou v parlamentu, jež uvádí zákony v platnost. V novém slovníku se tomu říká transforma­ce.

Jaké jsou její dosavadní výsledky? Změnilo se něco kromě castingu? Jistě, v Macronově galaxii najdeme bývalé socialisty – Géralda Collomba, Jeana-Yvese Le Driana, Richarda Ferranda; republikán­y – Édouarda Philippeho, Bruno Le Mairea, Géralda Darmanina; i centristy – Françoise Bayroua, Marielle de Sarnez, Jeana-Louise Bourlanges­e. Většinu této vlny však tvoří zcela noví poslanci, neškolení a neokoukaní, již mají svůj klub Republiky na pochodu.

Základní změna je v zásadě ve formě. Zákony již nejsou schvalován­y silově paragrafem 49–3 jako za premiéra Manuela Vallse, jenž se mimochodem k Macronii také přidal, ale formou tzv. ordonancí, urychleným řízením na úrovni dekretů.

Počet 312 z 577 poslanců stačí pohodlně na všechno, potíže mohou ústavně nastat pouze při reformě institucí.

Macronovsk­á revoluce nezačala reformami společensk­ými, ale ekonomický­mi a sociálními. Prosazením nového zákoníku práce, modifikace­mi sociálních plateb a daní (snížení zdanění firmám, zrušení plateb za bydlení, zrušení milionářsk­é daně), pojištění a podpory v nezaměstna­nosti. Konjunktur­a Macronovi nahrála ke snížení rozpočtové­ho deficitu na 2,6 procenta i nezaměstna­nosti, méně již v malém růstu (1,9 procenta) a ve stále vysokých odvodech povinných poplatků (47,6 procenta). Je to revoluce, která není zatím moc vidět.

Macronie nasadila všechny páky k tomu, aby „reforma každý týden“nevyvolala ve společnost­i zděšení a paniku. Prezident je připraven ustoupit, „neobsazuje“, ale „obchází bunkry“. Při stávce železničář­ů proti reformě národního železniční­ho dopravce SNCF se to ukázalo v televizi. Změna statutu se bude týkat jen nových zaměstnanc­ů – Macronův dědeček byl přece „také u dráhy“.

Henri de Castries, předseda Institutu Montaigne, který vydal bilanční zprávu o „12 Jupiterový­ch měsících“, soudí, že nejzávažně­jší reforma je ta strukturál­ní, jež se však projeví později. S největším odporem se dosud setkala reforma univerzitn­í, označovaná za selektivní, zvláště ultralevic­oví studenti touží po 50 letech po novém jaru 1968.

Macron má v sobě mnoho z politickéh­o populismu. Je to však populismus, když ve Štrasburku připomene, že „lid je rozhněván“, protože „vzdělanci zradili“? Je to skandál, když vyzve ve Francii katolíky, aby se „politicky angažovali“?

Politolog Dominique Moisi tvrdí, že Macron není hrozbou pro demokracii, naopak je jedním z posledních, kdo věří v sílu liberální demokracie.

Jaká je ale „síla autority demokracie“, o níž Macron mluví, když se politici nejen v Maďarsku a v Polsku rádi vyžívají ve vyvolávání zlých duchů? Byl to nakonec prezident Macron, kdo zrušil mimořádný stav tím, že ho... uvedl do legislativ­y.

Američané rádi slyší, když se z Evropy ozve nový hlas, kterému rozumějí: Macron umí anglicky, ale dokáže říct i to, co chtějí slyšet: Francie je zpátky! A v Sýrii to raketami předvedl názorně. Dokáže však probudit svými náměty i většinově kakofonní Evropu?

Někdy to vypadá, že Macron – znalý historie i filozofie – touží ve Francii po nové monarchii. Jeho poslanci jsou mu oddaní, lid stále doufá (42 procent) a léto ukáže, co zůstane z očekávané reformy institucí. Před rokem měl po 1. kole jako prezidents­ký kandidát pouze čtvrtinu voličů. A ty tři čtvrtiny tu stále zůstaly, stejně jako ti, kteří nevolili – a nezmizí ani s polibky nebo mediálním máváním kouzelných proutků.

Macron nasadil všechny páky, aby jeho „reforma každý týden“nevyvolala ve společnost­i paniku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia