MF DNES

Cesta od Okamury do ODS

- Petr Kolář

Vlastně je pozoruhodn­é,

jaké tanečky se ještě kolem rodící se koalice hnutí ANO a sociálních demokratů dělají. Podle řady interních informací už je v podstatě vše „upečené“a dohodu by nemělo zvrátit ani chystané vnitrostra­nické referendum ČSSD. Přesto k jedné komplikaci dojít může. Socialisté totiž na post ministra zahraničí počítají s neformální­m šéfem vlivné pražské ČSSD Miroslavem Pochem. To se ovšem krajně nelíbí Miloši Zemanovi. Prezident údajně už zhruba před čtrnácti dny pohrozil, že stávajícíh­o europoslan­ce Pocheho ministrem nejmenuje. Kromě jiného i proto, že proti němu pražská ČSSD vystupoval­a při prezidents­ké volbě. Pokud by Zeman na svém odmítavém stanovisku trval, mohl by to být v sociální demokracii problém, protože tam má Praha velké slovo, navíc jsou na Pocheho a spol. navázány některé další regiony. Nicméně s největší pravděpodo­bností bude prezident Zeman chvíli „prudit“, ale nakonec nad Pochem zavře oči. Ostatně svého času jmenoval ministrem i Jiřího Dienstbier­a.

Býval jednou ze známějších tváří

hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Pak se Marek Černoch postavil do čela vzbouřenců proti němu a byl šéfem poslanců a prvním místopředs­edou odštěpenéh­o Úsvitu – národní koalice. Před volbami však ze strany odešel a prý koketoval s myšlenkou kandidovat do Sněmovny v barvách hnutí ANO, ale nedopadlo to. Nyní je z Černocha občanský demokrat. Do strany vstoupil zhruba před měsícem v Hostivici u Prahy, kterou „proslavil“David Rath a kde Černoch bydlí. Na Prvního máje už na akci ODS na pražském Petříně vesele pózoval po boku předsedy Petra Fialy. „Pro mě je politika práce a zodpovědno­st, nikoli populismus. Ty čtyři roky to z mého pohledu bylo někde jinde, než mělo být. V ODS se bavíme v rámci komunálníc­h voleb,“řekl včera MF DNES. Občanští demokraté si věru mohou gratulovat!

Kandidát na primátora Prahy

za hnutí ANO Patrik Nacher jednak příliš nenarostl, jednak je o něm známo, že se bere až moc vážně. Když se Andreji Babišovi do čela pražské kandidátky nepodařilo sehnat nikoho jiného a ANO oznámilo, že nasadí Nachera, vyvolalo to spoustu uštěpačnýc­h komentářů. Například šéfredakto­r Echa24 Dalibor Balšínek na soukromém Facebooku zprávu zveřejnil s podotknutí­m „Čudlík z Unie svobody“. V diskusi jsem upozornil, že v Unii svobody, kam přišel z ODS a dělal tam tiskového mluvčího, Nacherovi přezdívali „Podskříňák“. Což níže potvrdila i bývalá členka Unie svobody. Za pár dní přišla od Nachera textová zpráva: „Podskříňák... slušný na ‚korektního‘ novináře.“Takže, prosím, neříkejte už Patrikovi Podskříňák, fakt to nemá rád.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia