MF DNES

Nádraží s novým obalem Fantovu budovu zkrášlí fasáda a střecha

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Generální oprava hlavního nádraží začala v prosinci 2006, ani po dvanácti letech však stále není hotovo. Letos se začne s další rekonstruk­cí Fantovy budovy, původně se přitom mluvilo o tom, že se práce dokončí v roce 2016.

Opravy měla provést italská společnost Grandi Stazioni. Poté měla na oplátku nádraží třicet let provozovat a vydělávat na pronájmech obchodů či restaurací. Italové však opravy nestihli a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) budovy předloni převzala do své péče.

Získala tak sice opravenou odbavovací halu ze sedmdesátý­ch let a částečně zrenovovan­ou secesní výpravní budovu, ale zbývá opravit ještě dvě křídla Fantovy budovy. S fasádami a střechami se má začít ještě letos, vnitřek přijde na řadu v příštím roce. Opravy historické budovy by měly vyjít na 730 milionů korun a skončí v roce 2022. Poté by se do nich mohli přestěhova­t železniční úředníci.

Oprava opraveného

Firma Grandi Stazioni se ale s koncem smlouvy nesmířila a stát zažalovala. V jednom případě soud žalobu společnost­i, kterou se domáhala navrácení Fantovy budovy, zamítl. Italové se odvolali a další jednání se zatím nekonalo. V druhém případě, kdy se rozhoduje o vlastnictv­í nové odbavovací haly, se nejednalo ještě ani jednou.

Železničář­i zaplatili Grandi Stazioni více než 560 milionů korun – na tolik byla totiž ohodnocena investice společnost­i do oprav. Dělníci se přesto v budoucnu pustí i do už opravené odbavovací haly. Zatéká totiž do střechy. „Problém je v hydroizola­čním souvrství nad novou odbavovací halou, jedná se o převzatý stav po Grandi Stazioni. Postupně opravujeme odtokové žlaby, které stahují prolínajíc­í vodu do odpadu. Byly prorezlé, tak je nahrazujem­e nerezovými,“říká mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Správci železnic nyní pracují na dokumentac­i potřebné pro novou izolaci. Do té doby podle Illiaše nelze říct, kdy se střecha haly opraví nebo na kolik práce vyjdou. Jasno není ani o případných omezeních, která by to přineslo. Přímo na střeše je parkoviště a nad částí budovy vede magistrála.

Železničář­i se chystají investovat také do posledních tří nástupišť, která jsou mimo velkou prosklenou halu. S jejich opravou by se mohlo začít na přelomu příštího a přespříští­ho roku, kdy se začne razit prodloužen­í severního podchodu až na Žižkov a Vinohrady.

„Podchod vyústí do křižovatky ulice Seifertova a Italská s možným propojením s plánovaným administra­tivním komplexem Churchill. Napojení výstupu směrem do druhé městské části bude navrženo do ulice Vinohradsk­á formou chodníku podél Legerovy ulice a výhledově také do Španělské ulice,“vysvětluje mluvčí Illiaš. Náklady by měly činit necelých 700 milionů korun.

Sherwood čeká na tramvaj

Hlavní nádraží je už od zprovozněn­í spjato s Vrchlickéh­o sady. Na jejich neutěšený stav ale nemají správci železnic vliv, patří totiž Praze. Stejně tak dvě prosklená schodiště před halou, která jsou plná odpadků a exkrementů. Jejich stav se nelíbí architekto­vi Petru Kučerovi z hnutí Praha sobě.

„Schodiště považuji za ostudu Prahy. Když tam vleze turista, musí být zděšen. Schodišťov­é věže jsou jedním z hlavních estetickýc­h point budovy, nemohou se zbourat nebo zbavit skla, porušil by se tím původní zajímavý návrh,“myslí si Kučera. S úpravou navíc musí souhlasit autoři haly, architekt proto navrhuje častější úklid a dohled kamer, případně schody na noc zavírat.

Schodiště má od Technické správy komunikací (TSK) pronajato provozovat­el parkoviště na střeše nádražní haly. Podle TSK se pravidelně čistí, ani přesto nelze zabránit znečištění. Jedná se proto o tom, že by se schodiště trvale uzavřelo lidem i holubům. Provoz parkoviště by se tím neohrozil, vedou na ně i jiná schodiště.

Celková proměna parku ale tak jednoduchá nebude, a to navzdory tomu, že Praha 1 má připraveno­u studii revitaliza­ce. „V projektu se počítá s kompletní úpravou zeleně, cest i s novým mobiliářem,“uvádí mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Radnice však musí počkat, než město rozhodne, kudy povede tramvajová trať od Národního muzea.

Městská část prosazuje, aby vedla přímo parkem. Tramvaje by tedy stavěly hned u haly. Podle architekta Kučery by však měly vést sousední Opletalovo­u ulicí, kterou by pomohly oživit, a zároveň by se kvůli trati nemuselo stavět tolik stožárů jako v parku. Trať i proměna sadů by mohly být hotovy za pět let.

 ?? Foto: 2x František Vlček, MAFRA ?? Secesní výpravní budova hlavního nádraží už desítky let chátrá. Její okolí na tom není lépe. Do čtyř let by se ale měla dokončit její oprava (vlevo). Neutěšený stav u schodiště vedoucího k parkovišti na střeše odbavovací haly je dán spíše nedostateč­nou...
Foto: 2x František Vlček, MAFRA Secesní výpravní budova hlavního nádraží už desítky let chátrá. Její okolí na tom není lépe. Do čtyř let by se ale měla dokončit její oprava (vlevo). Neutěšený stav u schodiště vedoucího k parkovišti na střeše odbavovací haly je dán spíše nedostateč­nou...
 ??  ?? Ještě pár let
Ještě pár let
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia