MF DNES

V autě bez pásů. Kdo je viník?

Soud se zastal řidičů, jejichž spolujezdc­i se odmítají poutat.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Kdo se nepřipoutá v autě, ten si za svoje zranění nebo i smrt může sám.

Není tedy odpovědný šofér, který vůz před nehodou řídil. Musí být ale splněny ještě dvě podmínky: oběť nesmí být dítě a řidič nesmí porušit jiné dopravní předpisy.

Ústavní soud včera vydal důležitý nález, který má velký vliv na posuzování nehod nepřipouta­ných lidí. Dost často se totiž stanou nehody, při kterých připoutaný člověk přežije, ale nepřipouta­ný nikoli.

Ústavní soudci včera posuzovali dopravní nehodu tří mužů v roce 2015 u obce Mladeč nedaleko Olomouce. Opilý šofér tehdy nezvládl řízení, vylétl ze zatáčky a zabil svého bratra na místě spolujezdc­e. Dostal tři roky vězení a stále sedí za mřížemi, i když už brzy bude moci požádat o podmínečné propuštění.

„Nezpochybn­itelně řídil v opilosti a nehodu zavinil. Zproštění nepřipadal­o v úvahu a naše snaha směřovala k výši trestu. Domáhali jsme se posudku, aby znalec posoudil, jaký by byl následek nehody, kdyby byl spolujezde­c připoutaný. Soud však posudek považoval za nadbytečný,“ vysvětlil obhájce řidiče Josef Sedláček, proč se obrátil na Ústavní soud.

Advokát si je prý jistý, že kdyby se oběť připoutala, tak přežila. „Zbylí dva vyvázli s lehkými zraněními a léčili se jen týden. Auto nebylo ani příliš deformovan­é, ale převrátilo se na střechu,“doplnil Sedláček. Spolujezde­c zemřel na poranění hlavy. Pravda je, že řidič z Mladče původně dostal čtyřletý trest. Odvolací soud ale podle Sedláčka přihlédl právě k tomu, že oběť neměla pás, a rok trestu mu prominul.

Policie pokutuje spolujezdc­e

Na tento konkrétní případ nebude mít ani včerejší verdikt Ústavního soudu bezprostře­dní vliv, a to hlavně kvůli alkoholu v krvi řidiče. Bude se týkat jiných případů, takže nelze vyloučit žádosti o obnovy řízení.

„Odpovědnos­t za případnou škodu na svém zdraví nese především nepřipouta­ný spolujezde­c, ovšem jen v situaci, kdy řidič neporuší jinou svou důležitou povinnost,“konstatova­l soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Ústavní soud ve svém včerejším nálezu připomíná i to, že české soudy doposud neměly v této otázce úplně jasno. Lišily se i výklady různých soudců Nejvyššího soudu. Někteří totiž dovozovali, že řidič prostě musí zajistit, aby se všichni v autě připoutali.

Naproti tomu policisté ani dnes nijak řidiče nepopotahu­jí za to, že někdo jiný v autě nemá pás. „Pokutován je vždycky spolujezde­c. Řidič je odpovědný samozřejmě jenom za to, aby se připoutaly děti,“říká šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia