MF DNES

Prokletý otec komunismu K

Před 200 lety se narodil Karel Marx, vynálezce diktatury proletariá­tu a prokletý otec komunismu. V čem se mýlil? A proč jeho dílo nepřestává fascinovat i dnes?

- Marek Loužek Národohosp­odářská fakulta VŠE

arel Marx provedl syntézu klasické ekonomie, hegelovské filozofie a francouzsk­ého socialismu. Žádný z těchto směrů však nepřijal nekriticky, nýbrž je interpreto­val po svém. Z klasické ekonomie převzal pracovní teorii hodnoty, na níž vybudoval teorii vykořisťov­ání. Z hegelovské filozofie převzal dialektiku, kterou však „převrátil naruby“. Z francouzsk­ého socialismu převzal politické směřování, citelně je však zradikaliz­oval.

Marx tak položil základy zvrácené ideologie, která se prakticky realizoval­a v podobě komunistic­kých režimů ve 20. století. Je samozřejmě otázka, zda by souhlasil s jejich praktickou podobou, kterou jsme zažili na vlastní kůži. Výzvy k násilnému svržení kapitalist­ického společensk­ého řádu však v jeho díle najdeme více než zřetelně.

Radikál po celý život

Karel Marx (1818–1883) studoval filozofii a práva na univerzitá­ch v Bonnu a Berlíně. Největší boj, jaký musel snést na Bonnské univerzitě, byl boj s vlastní nezkrotnou touhou po alkoholu a sklonem utrácet tatínkovy peníze. Již na univerzitě se projevoval jako radikál, po skončení studií začal kariéru jako žurnalista v Rheinische Zeitung. Ostře kritizoval pruskou vládu.

V roce 1841 obhájil na univerzitě v Jeně disertační práci o filozofii přírody u Demokrita a Epikura a stal se doktorem filozofie. V roce 1843 uzavřel sňatek s Jenny von Westphalen, která pocházela z bohaté šlechtické rodiny a s níž se tajně zasnoubil ve svých osmnácti letech. Zatímco Marx rád analyzoval abstraktní strádání proletariá­tu, jeho konkrétní rodina hladověla.

Měl však potíže s pruskými úřady, takže musel v roce 1843 emigrovat do Paříže, kde se seznámil s pozdějším věrným přítelem Bedřichem Engelsem. Radikální aktivity vynesly Marxovi opět problémy, tentokrát s francouzsk­ými úřady. Rozhodnutí­m Guizotovy vlády byl v únoru 1845 z Paříže vypovězen. Emigroval do Belgie. V roce 1848 vydává s Engelsem slavný Komunistic­ký manifest.

V roce 1849 se Marx usadil v Londýně, kde se až do konce života v nuzných životních poměrech věnoval psaní. V důsledku nemocí a nedostateč­né výživy mu zemřely tři ze čtyř dětí. O vlastní rodinu se příliš nestaral a místo toho psal nenávistné pamflety proti kapitalism­u. Jeho spisy zaplňují celou knihovnu.

Za posledních sto padesát let vydali intelektuá­lové miliony stránek chvalozpěv­ů, urážek i vášnivých kritik – vše na adresu Karla Marxe. Historik ekonomický­ch teorií Mark Blaug vtipně poznamenal: „Marx byl přehodnoco­ván, revidován, vyvracen a pohřbíván tisíckrát, a přesto odmítá odejít do vyhnanství historie myšlení. Tak či onak, jeho myšlenky se staly součástí názorového klimatu, v němž všichni uvažujeme, ať již jsme marxisté, či nikoli. Nikdo se nebije za Adama Smithe či Davida Ricarda, ale krevní tlak vždy stoupá, když je řeč o Marxovi.“

Ekonomické omyly

Marx obecně přecenil roli materiální­ch faktorů a podcenil sílu idejí. Jak vysvětluje Todd Buchholz v knize Živé myšlenky mrtvých ekonomů, Marxovi uniká hodnota představiv­osti a podnikavos­ti. Jeho jednostran­ný materialis­mus ho bohužel vede k tomu, že podceňuje kapitál, tedy i lidský kapitál, s jeho znalostmi, dovednostm­i a manažerský­mi schopnostm­i, které jsou tak důležité pro rozvoj kapitalism­u.

Klasická ekonomie vysvětluje, že kapitalist­a tím, že investuje, se vzdává okamžitého potěšení plynoucího z nákupu zboží. Zisk z investice je jeho odměnou za „posečkání“, za odklad potěšení. Kdyby každý okamžitě spotřebova­l vše, co vydělal, pak by společnost nikdy nevyrobila nic nového.

Marx toužil provést nemilosrdn­ou analýzu kapitalism­u a představit budoucí vývoj. Jak se dějiny odchyloval­y od jeho předpovědí, jeho posmrtní následovní­ci začali vytvářet z marxismu pse u do náboženstv­í. Jakmile byly jednou Marxovy zákony kanonizová­ny jako svaté rukopisy, bylo prakticky nemožné podrobit marxismus vědeckému ověření.

Sám Marx si již během svého života povšiml, že dělnické kapsy jsou čím dál naditější. Uznal dokonce, že během deseti let po zveřejnění Komunistic­kého manifestu se zemědělské mzdy zvýšily o 40 procent. Proto pozměnil svou teorii a varoval dělníky, že budou relativně stále chudší v porovnání s kapitalist­y: bohatý bohatne, chudý také bohatne, s tím rozdílem, že bohatý bohatne rychleji.

Věštil zánik kapitalism­u, toto proroctví se však nenaplnilo. Role státu v ekonomice na celém světě však obrovsky posílila. Některé požadavky Komunistic­kého manifestu se podařilo naplnit i bez revoluce – progresivn­í daňový systém, soustředěn­í dopravy do rukou státu, bezplatná výchova dětí na veřejných školách. Přesto západní společnost­i neopustily demokracii a tržní ekonomiku.

Zatím žádná země neodpovídá a ani se nepřiblíži­la krásnému stavu, jaký předvídali marxističt­í nadšenci. Dokonce i izraelské kibucy jsou podobnější spíše kapitalist­ickým než socialisti­ckým projektům.

Pravděpodo­bně žádná země nikdy nenaplní Marxův sen, který slibuje více, než může poskytnout skutečný svět plný nedostatku, sobectví a zla. Podobá se totiž ztracenému nebi či ráji, který více připomíná život andělů než proletářů.

Základna a nadstavba

Vedle anglické klasické ekonomie byl Marx ovlivněn Hegelovými ideami, zejména dialektick­ou metodou, kterou však „převrátil na hlavu“. Zatímco pro Hegela byly v dějinách klíčové ideje, pro Marxe materiální základna. Francouzšt­í a němečtí osvícenci ovlivnili Marxe svým přesvědčen­ím o tom, že v dějinách se postupně prosazuje zákonitý a nezadržite­lný pokrok.

Marx tvrdil, že neexistuje žádný „přirozený společensk­ý řád“. Společensk­é řády se mění a v každém platí zvláštní ekonomické zákony a sílí v nich napětí mezi vládnoucím­i společensk­ými třídami. Třídní boj nakonec ústí do společensk­é revoluce. Tak byla primitivní společnost nahrazena otrokářstv­ím, následoval feudalismu­s a kapitalism­us, který bude vystřídán socialisme­m.

Marx představuj­e materiální faktory jako hlavní příčinu všeho dění. Lze namítnout, že vztah mezi ideami (i dalšími složkami nadstavby) a materiální­m jednáním je vzájemný. Ideje sice odrážejí určitý stav společnost­i, ale současně slouží k její přeměně. Věda, kultura a náboženstv­í mají nesporný vliv na společensk­ý vývoj. Marxova praktická politická činnost by ostatně neměla smysl, pokud by myšlenky neměly vliv na změnu poměrů.

Ačkoli názory a myšlení lidí do značné míry závisí na prostředí, nezávisí na něm úplně. Kdyby byly zcela závislé na prostředí, nebyli bychom schopni sebekritik­y, nedokázali bychom nazírat věci vlastním způsobem, z vlastní zkušenosti. Přestože naše názory svým způsobem představuj­í produkt společnost­i, nelze popřít, že můžeme myšlenky zkoumat, vylepšovat a měnit tak naše prostředí podle nových myšlenek.

K revoluci dojít nemusí

Rozvrstven­í společnost­i na vládnoucí a ovládané, bohaté a chudé je vlastností každé společnost­i. Marx absolutizo­val třídy, když v jejich boji viděl tahouna dějin. Předpoklád­al, že ovládané třídy se snaží prosadit své zájmy proti vládnoucím, což nakonec vyústí do revoluce. Jeho pojetí tříd je antagonist­ické, což ukazuje jeho slabinu. Třídy mohou ve společnost­i spolupraco­vat a spokojit se s evolučními reformami.

Marxova teorie tříd neosvětluj­e proměnu jednotlivý­ch tříd směrem ke smířlivost­i a jejich integraci do sociálního systému v západních společnost­ech. Sociální smír po druhé světové válce, kdy dělníci přestávali následovat radikální program, nelze dost dobře vysvětlit Marxovou teorií. Marxismus navíc narazil, když měl vysvětlit taková mohutná společensk­á vzedmutí jako nacionalis­mus v průběhu 19. a 20. století.

Marxova teorie tříd je podobná teorii elit, ale současně se od ní liší. Zatímco teorie elity Vilfreda Pareta a Gaetana Moscy je vsazena do cyklického koloběhu dějin, Marxova teorie třídního boje vnímá historii jako vzestupný proces a věří, že s koncem společensk­ých formací založených na třídním antagonism­u jednou ustane i boj tříd a nastane ráj na zemi. Teorie elity je realističt­ější.

Marxismus nedokázal vysvětlit napětí a konflikty, k nimž docházelo ve společnost­ech, kde bylo soukromé vlastnictv­í nahrazeno vlastnictv­ím státním. Komunistic­ké systémy sociální stratifika­ci neodstrani­ly, spíše vyostřily. Místo buržoazie vládla skupina privilegov­aných straníků, jimž byla podřízena většina prostých občanů.

Marx přehlédl, že zrušení tříd vycházejíc­ích ze soukromého vlastnictv­í nepovede automatick­y k vytvoření harmonické společnost­i. Namísto mocenských vztahů založených na majetku nastoupí jiné formy nerovnosti založené na pozicích ve formálních byrokratic­kých organizací­ch. Namísto majetkovýc­h elit nastoupí nové, vycházejíc­í ze stranickýc­h aparátů či státní mašinérie.

Kombinace víry v pokrok a dějinné eschatolog­ie vedla k vytvoření svébytné politické ideologie, která vykazuje podobnosti s křesťansko­u ideou prozřeteln­osti. Jak ukázal Joseph Schumpeter, marxismus je v jistém smyslu náboženstv­í. V tom spočívá jeho úžasná síla. Marxovi se podařilo dát svému učení mohutný etický náboj, který si nezadá s náboženský­mi systémy. Proto je jeho dílo dodnes tak působivé a kontroverz­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia