MF DNES

Policie vyšetřuje milionový podvod v rallye

Policie vyšetřuje závodní tým a sponzory kvůli krácení daně.

- Artur Janoušek Václav Janouš

Policie vyšetřuje mnohamilio­nový podvod se sponzoring­em rallyových týmů. Fígl byl jednoduchý: firmy platily za reklamu a loga na závodních automobile­ch, vystavoval­y však falešné nebo předražené faktury a po státu si nárokovaly vrácení DPH.

Za poslední dva roky takto proteklo jen jedním týmem jezdícím rallye, rallycross a závody motocyklů enduro přes 150 milionů korun. Policie už obvinila čtyři lidi a prověřuje i sponzoring dalších týmů.

MF DNES viděla několik faktur, které mezi sebou firmy účtovaly. Jedna z nich byla na skelet závodního automobilu, který stál téměř půl milionu. Podle odborníků přitom obvykle stojí základ auta polovinu.

Podobné podvody řešili policisté i v letech 2009 a 2010. Tehdy mezi sebou tři společnost­i uzavíraly smyšlené a účelové smlouvy. Princip byl stejný – faktury na smyšlené částky.

„Ve smlouvách nebyl specifikov­án rozsah reklamy, neobsahova­ly ustanovení o velikosti a umístění loga a ani počtu závodů, na kterých se má reklama prezentova­t. Jezdec M. K. se přitom neúčastnil ani jednoho závodu Mezinárodn­ího mistrovstv­í ČR v rallye,“napsal v roce 2015 soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozsudku.

Policie prověřuje podezřelé financován­í v motosportu. Vyšetřuje několik lidí, jejichž firmy údajně vytvořily řetězec, na jehož začátku byli sponzoři platící za reklamu a loga na závodních autech a na konci neoprávněn­ý odpočet DPH. Podle informací z vyšetřován­í řetězcem proteklo za poslední dva roky přes 150 milionů korun jen u jednoho závodního týmu. Policisty zajímá i sponzoring dalších závodníků.

Případ vyšetřuje hospodářsk­á kriminálka z Vysočiny. Zatím však nechce prozradit žádné detaily. „K tomu případu nebudeme z taktických důvodů sdělovat jakékoli podrobnost­i,“řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle informací MF DNES policie zatkla 16. dubna čtyři lidi – majitele závodního auta, dva sponzory a manažera další firmy. Všichni byli obviněni z krácení daně.

Policie se zajímá o fungování pražské firmy, která vlastní několik závodních aut, mezi nimi i Mitsubishi Lancer Evo 9 nebo Škodu Fabia nejrychlej­ší specifikac­e R5.

Její závodníci jezdí rallye, rallyecros­s i závody enduro motocyklů. Rallye tým dostával peníze od sponzorský­ch firem za umístění reklamy na autě, ale obratem je posílal další firmě za údajně předražené nebo fiktivní nákupy náhradních automobilo­vých dílů.

MF DNES měla možnost nahlédnout do několika faktur, které si firmy mezi sebou předávaly. Jedna z nich byla na červenou kostru právě vozu Mitsubishi, který firma stavěla pro Českomorav­ský pohár. Na faktuře z ledna 2016 stála cena – 471 900 korun.

„To je přemrštěné,“reagoval místopředs­eda Českomorav­ského poháru rallye Bohumír Řezníček. „Podle mě by se to mělo pohybovat v částce do 250 tisíc korun,“dodal. Celé závodní Mitsubishi Lancer Evo 9 vyjde na 1,5 až 2 miliony korun.

Automobilo­vý skelet, motor a další díly navíc fakturoval­a firma, která v Praze provozuje galerii.

Podle vyšetřovat­elů šlo jen o to, „vyčistit“všechny peníze získané za reklamu. I ty se pohybovaly v neobvykle vysokých sumách. Jedna z faktur byla na 181 tisíc korun, další za 254 tisíc, ale jiné za 605 tisíc nebo 2,5 milionu.

Podle informací MF DNES se za poslední dva roky celkové platby za reklamu na soutěžním autě pohybovaly mezi 6,5 až 7 milionů korun měsíčně. Vzhledem k tomu, že šlo o závodní auto určené pro Českomorav­ský pohár, jsou to podle vedení poháru nesmyslně vysoké částky.

„Takové sumy bývají obvyklé spíš pro celou sezonu,“komentoval to Řezníček. A podle předsedy Českomorav­ského poháru Marka Šimíka by to bylo moc i na sezonu. „Loni se jelo pět závodů, když zaplatím nové pneumatiky za 60 tisíc, startovné, benzin, ubytování, veškeré náklady a servis a nebudu se žinýrovat, ještě mi třetina, možná polovina zbude,“řekl.

Peníze za reklamu ale nezůstával­y závodníkům, po transakcíc­h a „papírových“nákupech mířily „bokem“zpět ke sponzorům, kteří dostávali zpátky téměř všechny peníze, které do řetězce vložili, a tudíž měli reklamu skoro zadarmo.

Proč si tedy firmy mezi sebou posílaly takové sumy? Kvůli DPH, které následně po účetních operacích získávali od státu. A čím vyšší částky, tím víc peněz na dani.

Poslední článek řetězce ale daň neodváděl, a tím na sebe upozornil finanční úřad a policii.

MF DNES zná totožnost obviněných, mezi kterými je majitel závodní firmy nebo dva zástupci sponzorů. Ani jeden nechce kauzu komentovat.

„Já myslím, že tohle asi není předmětem toho, abychom k tomu něco říkali,“řekl majitel firmy na dotaz reportéra MF DNES, co říká na své obvinění z krácení daně. „Nebudu se k ničemu vyjadřovat, děkuji za pochopení,“dodal.

Největší ze sponzorů byl zase překvapen, že se jej reportéři MF DNES na sponzoring ptají. „Nemám k tomu co říct. Ne že nechci, ale nemám,“uvedl.

Detaily machinací kriminalis­tům vylíčil jeden z bývalých závodníků, jenž se s majitelem soutěžního automobilu rozhádal a z motosportu odešel. Právě on je klíčovým svědkem v celé kauze. Jenže i on má policii co vysvětlova­t.

„Firma na něj podala několik trestních oznámení. Mimo jiné se hádali i o závodní automobil,“řekl jeden z českých jezdců.

Detaily machinací kriminalis­tům vylíčil jeden z bývalých závodníků, jenž se s majitelem soutěžního automobilu rozhádal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia