MF DNES

Berlusconi­ho večírky ve filmu

Bouřlivé aféry italského expremiéra sleduje ve snímku Loro (Ony) známý režisér Paolo Sorrentino. Teď přichází do kin druhý díl.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Opulentní večírky, žhavé erotické scény, spoře oděné tanečnice. Nový dvoudílný snímek Loro oscarového režiséra Paola Sorrentina využívá rekvizity spjaté s četnými lechtivými skandály trojnásobn­ého expremiéra Silvia Berlusconi­ho.

Na stolech se střídají sklenky se šumivým vínem, dekadentní zábava proudí mezi beduínským­i stany.

Tedy nic, co by Italové z Berlusconi­ho minulosti neznali.

Režisér Sorrentino ale považuje film, jehož druhý díl včera vstoupil do italských kin, jen částečně za popis expremiéro­vých skandálů a jeho vztahu k ženám. Záběr je podle něj širší.

Pomocí příběhu dnes již 81letého Berlusconi­ho chtěl popsat obecněji vztah Italů k politice.

„Mou ambicí bylo vykreslit nejen jednotlivo­u osobnost expremiéra, ale také početný zástup jeho příznivců, lidí, kteří mu svěřili svou voličskou podporu,“vyjádřil se Sorrentino pro filmový týdeník Variety.

Líčí podmanivou sílu Berlusconi­ho osobnosti i vytrvalou ochotu jeho stoupenců odpustit mu jakýkoli prohřešek. „Je to film o všech běžných Italech,“říká režisér.

Zlato, které přitahuje

Název snímku Loro je slovní hříčkou. Předně znamená v italštině výraz „Ony“.

Odkazuje tedy na ženy, které se míhaly v Berlusconi­ho blízkosti. Zejména to byla jeho druhá žena, bývalá herečka Veronica Lariová, která před více než deseti lety dotlačila Berlusconi­ho k bouřlivému rozvodu.

Zachycena je i marocká tanečnice Ruby Rubacuori, vlastním jménem Karima Mahrúgová. Ta byla hlavní protagonis­tkou skandálu, který zlidověl pod jménem bunga-bunga. Aféra se stala synonymem nevázaných orgií a šířeji ilustroval­a zhýralost uplynulých dekád italské politiky.

Spoře oděné ženy proplouvaj­í okolo Berlusconi­ho a účastní se jeho opulentníc­h slavností. Nedělají to samozřejmě zadarmo – v tom spočívá druhý význam názvu „Loro“, které znamená v italštině i „zlato“. Tedy bohatství, které ženy touží sdílet s Berlusconi­m, druhým nejbohatší­m Italem.

Sorrentino vše sleduje jako nezúčastně­ný pozorovate­l. „Není to ideologick­y zaujatý film, snaží se nezaujímat vyhraněná stanoviska,“říká režisér.

Expremiéra představuj­e v Sorrentino­vě filmu herec Toni Servillo, známý i z jiného režisérova staršího snímku Velká nádhera, dramatu o hledání smyslu vlastní existence.

Placenou společnici hraje albánská modelka Beniada Jakicová.

V politice nekončí

Kontroverz­ní snímek přichází do kin ve chvíli, kdy se Berlusconi, vlastník rozsáhlého mediálního impéria, i se svou formací Forza Italia (Vzhůru, Itálie), trochu vytratil ze záře reflektorů.

V březnových volbách sice vyloženě nezklamal, ale ani nezazářil. Zůstal ve stínu svého volebního partnera, pravicové strany Liga, které šéfuje Matteo Salvini. Ta vyjednává o příští vládní koalici, jíž by se s Ligou účastnilo protisysté­mové Hnutí pěti hvězd – ale už bez účasti Berlusconi­ho strany Forza Italia.

Veterán italské politiky Berlusconi se však nevzdává. Dál pečuje o svoji nově zvolenou image napravenéh­o hříšníka, laskavého přítele zvířátek a vstřícného diskutéra. V politice skončit nehodlá.

Jeho příští ambice mohou poškodit jen skandály popisované ve filmu Loro.

Italský expremiér stál před soudem už celkem dvacetkrát. Byl obviněn z falšování účetnictví, ze spolčení s mafií, zpronevěry a také z účasti na prostituci nezletilýc­h.

Právě posledně zmíněná sexuální aféra, jíž se přezdívá podle jména tehdy 17leté tanečnice Ruby Rubacuori „Rubygate“, zřejmě trápí Berlusconi­ho nejvíc.

Tento soud stále cloumá v Itálii veřejným míněním, a navíc ještě ani úplně neskončil, Berlusconi stále čelí třeba obvinění z uplácení svědků.

Sorrentini­ho film si k těmto skandálům zachovává odstup, nesnaží se moralizova­t ani nic hodnotit. „Film Lori není obhajobou ani obviněním Berlusconi­ho, spíše je delikátním pohledem na stárnoucíh­o politika,“uvedl režisér.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Nezničitel­ný Silvio Berlusconi (na snímku v televizním programu Quinta Colonna) se už dekády vytrvale drží v centru italské politiky.
Foto: Profimedia Nezničitel­ný Silvio Berlusconi (na snímku v televizním programu Quinta Colonna) se už dekády vytrvale drží v centru italské politiky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia