MF DNES

Kvitová skolila Plíškovou

Kvitová v Madridu přemohla Plíškovou 7:6, 6:3 a je ve finále

- Karel Knap sportovní reportér MF DNES

Ne, u sítě se neobjímaly a nelíbaly, jak to po utkání dělají soupeřky, které k sobě v tenisové džungli mají blíž. Poražená Karolína Plíšková však důstojně pogratulov­ala rivalce Petře Kvitové, která poté krajance odcházejíc­í do šatny společně s diváky na stadionu La Caja Magica na oplátku zatleskala.

Dvojnásobn­á wimbledons­ká vítězka zdolala v semifinále gigantické­ho turnaje Madrid Open bývalou světovou jedničku 7:6, 6:3.

Jejich páteční střet sliboval parádní podívanou. Dvě Češky, dvě parádní série. Jen jedna mohla pokračovat. Jen jedna mohla postoupit do finále proti Nizozemce Kiki Bertensové.

Osmadvacet­iletá levačka PK nakonec překonala únavu a vyrovnanou partii také psychicky zvládla lépe než o dva roky mladší pravačka KP. V sobotu si může přivlastni­t už třetí pohár na svém oblíbeném podniku. „Zdejší podmínky mi vyhovují, teď bych asi nejraději hrála pořád v Madridu,“prohlásila vesele v rozhovoru na dvorci.

Mač dvou krajanek, současných příslušnic Top 10, by byl sám o sobě zatraceně prestižní.

Dvě věže z klubu Sparta Praha jsou několik týdnů v roce kolegyněmi ve Fed Cupu, na okruhu WTA však mezi nimi plane rivalita.

Jejich vztahy předloni pocuchal překvapivý přestup kouče Jiřího Vaňka od Plíškové ke Kvitové.

Plíšková počítala s pokračován­ím úspěšné spolupráce, leč výslovně nenabídla Vaňkovi prodloužen­í smlouvy. Potom se ozvala Kvitová a Vaněk kývl, o čemž se Plíšková dozvěděla krátce po napínavém finále Fed Cupu s Francouzka­mi ve Štrasburku. Chvíli zuřila, se situací se postupně smiřovala.

„Nerada dělám problémy a provokuju hádky. Spíš se snažím pochopit, co se stalo. Akorát mě mrzelo, že se společné roky rozplynuly za jeden den. Ale i tohle už je za námi,“pronesla minulý týden v otevřeném rozhovoru pro MF DNES. „Jen prostě nejsme kamarádky. S Petrou se tak nějak uznáváme.“

Zákulisní události ještě přidaly na náboji jejich střetnutí, které bylo trhákem nejen pro české fanoušky. Obě ranařky do letošní antukové části sezony nakvačily s vylepšenou kondicí.

Ačkoliv oranžovou drť nepovažují za svůj oblíbený povrch, obě na ní v dubnu a květnu excelují. Obě si na páteční dostaveníč­ko hrdě přinesly devítizápa­sové vítězné série.

Plíšková sice ve dvou předchozíc­h bitvách na WTA Tour těsně Kvitové podlehla, ale po působivém čtvrtečním triumfu nad světovou jedničkou Simonou Halepovou si věřila i na ni.

Do partie se skutečně vyřítila rázně a získala sedm z prvních osmi bodů. Vedla 2:0 a 4:2. KP i PK se povzbuzova­ly hlasitým „Póóójď!“a zaťatými pěstmi. Nešermoval­y jimi však proti sobě, jak jim velel vzájemný respekt. Očima hledaly oporu v lóžích, v nichž seděli jejich trenéři.

Kvitová, čerstvá šampionka z Prahy, nastoupila k desátému utkání v jedenácti dnech. V Madridu se snaží konzervova­t každou špetku energie.

Na centrkurtu se zvolna rozehříval­a, dotáhla skóre na 4:4, 5:5 a 6:6 a v tie breaku jí Plíšková, držitelka titulu ze Stuttgartu, nechtěně pomohla dvěma dvojchybam­i, už pátou a šestou v úvodní sadě.

„Dlouho jsme na sebe nenarazily, naposled před třemi lety. Karolína je teď ve formě. V prvním setu jsem hlavně bojovala. Ve druhém jsem už byla uvolněnějš­í,“pravila Kvitová. „Je těžké utkat se s někým známým. Víme o sobě hodně. Když ale jde o postup, prostě chci vyhrát.“

Na vítězné údery přestřílel­a Plíškovou 32:21. Útočila hlavně přes její druhý servis. Předvedla chytrý kraťas, brilantní bekhend na lajnu v plném běhu i zázračnou obranu, při níž vrátila smeč Plíškové. Nyní ji čeká její oblíbená disciplína. Finále. Má v něm bilanci 24–6.

 ??  ??
 ??  ?? Vítězná jízda Kvitová vyhrála desátý zápas během jedenácti dnů. Foto: ČTK
Vítězná jízda Kvitová vyhrála desátý zápas během jedenácti dnů. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia