MF DNES

Už v pondělí v časopise Ona dnes

Sebevědomí získala až po čtyřicítce

-

schůzce mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Pryč z Myší díry

Brněnské nádraží je druhé nejstarší v Česku hned po Břeclavi. Trať se totiž tehdy stavěla od Vídně. První myšlenka na rozšíření pochází už z roku 1927. Pokud se tedy ponovu cestující svezou v roce 2028, nápad předků se dotáhne po víc než století.

O nutnosti vyřešit otázku nádraží nepochybuj­e dnes už asi nikdo. Vlaky se na staré nádraží nevejdou a rozšířit je nejde, protože na místě rozšíření už stojí obchodní dům. Nemluvě o tom, že brněnské nádraží je nevábné, špinavé a složité pro navigaci. Korunu všemu nasazuje přilehlé bludiště podchodů zvané Myší díra, zatarasené tržnicí s oblečením a elektronik­ou.

Brňané dříve stěhování nádraží odmítali víc než dnes. V roce 2004 se uskutečnil­o referendum o přesunu nádraží. Vyhráli sice odpůrci, ale hlasování bylo neplatné pro malou účast.

Později se obyvatelé města ke změně začali přiklánět. „Brňané nevěděli, kde by nové nádraží mělo stát, a báli se, že k němu budou muset někam do polí,“vysvětluje historii aktivista David Pokorný ze sdružení Brno autem, který patří mezi příznivce stěhování.

„Chci nové bezpečné a čisté nádraží a je mi jedno, kde to bude,“míní i Lubomír Znojil z Vyškova, který do Brna dojíždí. „Varianta u řeky je lepší. Bude snadnější tam dojet a zaparkovat,“přidává se i místní právník Jan Hejtmánek.

Přirozeně jsou i lidé, kterým stávající nádraží vyhovuje, protože je jen několik minut pěšky od centra. Pro starou budovu by se muselo hledat využití, protože je památkově chráněná. Kromě nádraží by pak Brno mohlo mít klidně i novou galerii, jako vznikla z nádraží v Paříži.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ?? Foto: MAFRA ?? Primátor Brna Vokřál
Foto: MAFRA Primátor Brna Vokřál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia