MF DNES

Řidiči, kteří zabíjejí čas

Polovinu pokut policisté rozdají řidičům kamionů za to, že se nevěnují řízení.

-

Jakub Heller redaktor iDNES.cz

kolo osmé hodiny ráno řidič cisterny prorazil na dálnici středová svodidla a vjel do protisměru. Nejdříve narazil do zadní části protijedou­cího kamionu a vzápětí se čelně střetl s osobním autem. Jeho řidič nehodu nepřežil.

Včerejší nehoda na 23. kilometru uzavřela dálnici D1 ve směru na Brno na čtyři hodiny. Směr na Prahu zůstal uzavřen do dvou hodin odpoledne.

Příčinu nehody zatím policie nezveřejni­la, čím dál častěji však k podobným neštěstím dochází kvůli nepozornos­ti řidičů kamionů. Ti totiž za volantem dělají všechno možné vyjma toho, aby sledovali silnici před sebou.

Podle Jana Bezděky, experta na bezpečnou a úspornou jízdu, je důvodem větší míry nehodovost­i nízká rychlost, kterou jsou nákladní auta omezena. V Česku totiž mohou kamiony legálně jezdit maximálně osmdesát kilometrů za hodinu, a i kdyby jejich řidiči chtěli jet rychleji, nedovolí jim to elektronic­ký omezovač nastavený na devadesátk­u.

„Zkuste si takovou rychlostí jet po dálnici v osobáku čtyři hodiny v kuse a zjistíte, že vás to po hodině přestane bavit. Mnoho řidičů si tak začne brzo hledat činnosti, kterými by se mohli zabývat a zabili jimi čas,“říká Bezděka.

A dokážou v tom být docela kreativní, jak potvrzují policisté z Olomouckéh­o a Královéhra­deckého kraje, kteří řidiče kamionu mimo běžné kontroly natáčejí na kameru z paluby autobusů tak, aby dobře viděli, co všechno v kabině za jízdy zvládají.

„Z praxe je zjištěno velké množství případů, kdy se řidiči nákladních vozidel plně nevěnují řízení – sledují za jízdy filmy, mapy, dodací listy, telefonují, nastavují navigace, a dokonce si i vaří kávu,“říká Libor Hejtman, komisař olomoucké policie. Dodává přitom, že velké množství zjištěných porušení připadá na řidiče z jiných států.

Během posledních dvou kontrol za pomoci autobusu odhalili olomoučtí policisté celkem 42 přestupků. Více než polovinu pokut pak udělili za to, že řidiči kamionu buď telefonova­li, nebo se nevěnovali řízení.

Problém je na začátku

Igor Sirota z Ústředního automotokl­ubu upozorňuje, že nedostateč­ná pozornost není jen problémem řidičů kamionů. Jako vysvětlení rostoucího počtu nehod kamionů pak nabízí dva faktory.

„Jedním jsou elektronic­ké bezpečnost­ní systémy, například aktivní tempomaty,“říká Sirota. Ač jsou podle něj takové systémy požehnáním ve chvílích, kdy zabrání nehodě, nebo na nebezpečí alespoň upozorní, mohou se stát prokletím, pokud na ně řidiči přehnaně spoléhají. Druhým faktorem je podle Siroty skutečnost, že řidiči mají menší strach o svou bezpečnost, neboť jsou mnohem lépe chráněni obrovskou masou a hmotností vozidla, které řídí.

V posledních letech je navíc po řidičích nákladních aut obrovská poptávka. „Dnes není problém, aby mladý nevyježděn­ý kluk naskočil do čtyřicetit­unového monstra bez nějakých větších zkušeností. Kromě autoškoly má najezděné kilometry tak maximálně v počítačový­ch hrách. Tady je však problém už úplně na začátku, protože dnešní výcvik v autoškole je takřka na nic nepřipraví,“říká Bezděka.

Úplně opačným problémem jsou pak situace, za které mohou řidiči kamionů snažící se dohnat ztracený čas. Ač už totiž některé dopravní společnost­i přešly na západní model odměňování řidičů hodinovou sazbou, jiné zůstávají u tradičního odměňování za ujeté kilometry.

„Když takový řidič chytne po cestě kolonu, nevydělává nic, a pak se snaží ty peníze i čas dohnat a řine si to devadesátk­ou hlava nehlava,“dodává Bezděka.

Ať už může za nehody způsobené řidiči kamionů spěch, či nepozornos­t, mívají často fatální následky. Pro ostatní účastníky provozu jsou totiž nákladní auta obrovským rizikem.

Nezřídka dokáže kontakt s nákladním vozem sešrotovat kabinu osobního auta jako plechovku. Podle Bezděky však nelze všechnu vinu svalovat na řidiče nákladních vozů. Významnou roli totiž hraje i neochota řidičů osobních aut dělat vůči šoférům kamionů jakékoliv ústupky.

„Každý ať se opravdu chytí za nos, věnuje se řízení a bere to tak, že se vždycky musí vrátit domů. Je to o vzájemné ohleduplno­sti. Třeba i o tom, že když už holt ten kamion vybočí do levého jízdního pruhu, nemusím ho s osobákem tlačit, nebo ho tam dokonce nepouštět. Uvědomme si, že ze svého místa nikdy nevidíme, co se tam vpravo před kamionem děje a čemu se vyhýbá,“dodává Bezděka.

 ??  ??
 ??  ?? Na D1 včera vjela cisterna do protisměru. Foto: J. Meixner, MAFRA
Na D1 včera vjela cisterna do protisměru. Foto: J. Meixner, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia