MF DNES

Bicykly a trampolíny

Za cyklistick­é vybavení Češi loni utratili miliardy. Více než za kterýkoliv jiný sport

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Češi jsou národem cykloturis­tů. Jenom v obchodech spolupracu­jících se srovnávače­m cen Heureka.cz utratili loni přes pět miliard korun za sportovní vybavení. Téměř třetina z toho šla přitom na kola a cyklistick­ou výbavu.

Prodeje sportovníc­h potřeb v roce 2017 podle Heureka.cz vzrostly meziročně o 23 procent, internetov­ý obchod Mall.cz hlásí růst oproti roku 2016 o více než 10 procent.

„Lidem dnes mnohem více záleží na tom, jak odpočívat, a hledí si zdravého životního stylu. I proto do sportovníh­o vybavení neváhají investovat více peněz než v minulých letech,“říká Ladislav Vichánek z e-shopu InSPORTlin­e.cz, který byl srovnávače­m Heureka.cz za loňský rok vyhodnocen jako Top značka podle obratu.

Podle ředitele Heureka.cz Tomáše Bravermana je cyklistika ve srovnání s vybavením na zimní sporty dvakrát silnější. Nejoblíben­ější jsou podle něj kola v průměru za deset tisíc korun, běžně si však lidé pořizují i dražší. V internetov­ém obchodě Mall.cz stálo průměrné kolo loni sedm tisíc korun.

Po cyklistice lidé nejvíce utráceli za fitness. Tato kategorie se na prodejích sportovníh­o vybavení podílela z 23 procent, tedy více než miliardou korun.

Podle tiskového mluvčího Mall.cz Jana Řezáče lidé v poslední době nakupují více vybavení pro sportování doma. „Meziročně se zvyšuje především prodej doplňků, jako jsou činky, posilovací gumy nebo balanční míče. Větší fitness stroje se prodávají spíše v kamenných obchodech,“uvádí Řezáč.

„Fenoménem sportovníh­o vybavení posledních let jsou zahradní trampolíny. Z velké kategorie fitness vybavení tvoří skoro pětinu celého obratu,“prohlašuje Braverman. Nejprodáva­nějšími produkty uplynulého roku v segmentu byly trampolíny Marimex.

Podobně jako trampolíny se prodávají také běžecké pásy, sportteste­ry a computery. Trampolíny jsou nejlevnějš­í v lednu, nejdražší v březnu až srpnu.

Golf ani fotbal už neletí

Snaha o zdravý životní styl se odráží také v rostoucím zájmu o produkty sportovní výživy a potravinov­é doplňky. „Sportovní výživa je na internetu obrovským trendem, meziročně roste ještě o desetinu výrazněji než celý trh.

Češi začali výživové doplňky a proteiny častěji zařazovat do svých jídelníčků, a to i v případech, kdy aktivně nesportují,“tvrdí Braverman. Podle něj jde často o lidi, kteří se rozhodnou zhubnout nebo snížit nadváhu.

Čtvrtou nejpopulár­nější kategorií jsou outdoorové sporty. „Žhavým trendem posledních let je kempování, kde meziročně sledujeme nárůst prodejů,“zmiňuje Řezáč. Zákazníci jsou v tomto segmentu poměrně konzervati­vní a sahají především po známých značkách, jako je Coleman či Husky.

Zajímavě rostou také menší, spíše specializo­vané podsekce. Jedná se například o vodní sporty, střelecké sporty, konkrétně Airsoft, nebo jezdectví.

Nečekaný je naopak citelný propad prodejů golfového vybavení. „Před pár lety byl golf velkým hitem internetu, letos však meziročně jeho obliba klesá,“doplňuje Braverman. Meziročně se propadá také obliba fotbalu. Míčové sporty v porovnání s loňskem stagnují.

Online zákazníci podle Vichánka vyžadují kvalitnějš­í služby a nákupní komfort než dříve. „Běžnou věcí již je, že nakupují z mobilního telefonu cestou z práce a očekávají, že vybavení budou mít nejpozději druhý den doma. Populární je i prodloužen­á záruka nebo montáž přímo doma,“sdělil Vichánek.

 ?? Pramen: Heureka.cz, Mall.cz ?? horské kolo dětské kolo stan cyklosedač­ka batoh spacák cyklistick­á přilba karimatka tachometr 3 200 2 900 1550 1500 1300 1 050 950 700 Češi a sportovní potřeby Pozn.: průměrná cena prodaného kusu v rámci kategorie
Pramen: Heureka.cz, Mall.cz horské kolo dětské kolo stan cyklosedač­ka batoh spacák cyklistick­á přilba karimatka tachometr 3 200 2 900 1550 1500 1300 1 050 950 700 Češi a sportovní potřeby Pozn.: průměrná cena prodaného kusu v rámci kategorie
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia