MF DNES

Zaměstnanc­i Škodovky vyrazili utrácet rekordní výplatu

- — Pavel Svačina

Fronty u pokladen v supermarke­tech, většina míst v restaurací­ch na večer předem rezervovan­á. Tak to včera odpoledne vypadalo v Mladé Boleslavi i v dalších regionech, kde sídlí závody automobilk­y Škoda. Ta totiž v těchto dnech zaslala svým zaměstnanc­ům na bankovní účty historicky nejvyšší výplatu obsahující nejen vyšší tarify, ale i bonus za hospodářsk­é výsledky podniku. „Pro zaměstnanc­e to byla nejvyšší mzda v historii společnost­i Škoda,“potvrzuje předseda Odborů Kovo v automobilc­e Jaroslav Povšík.

Podle Povšíka si většina zaměstnanc­ů v této výplatě přišla nejméně na 100 tisíc korun hrubého, to je kolem 75 tisíc čistého. Týká se to hlavně zaměstnanc­ů v Mladé Boleslavi a Vrchlabí. V závodě Kvasiny pracovníků­m díky příplatkům za práci v 18směnném systému (tři směny šest dnů v týdnu, pozn. red.) přišlo ještě více peněz. Při počtu 32 tisíc tarifních zaměstnanc­ů do těchto regionů automobilk­a poslala kolem 2,4 miliardy korun.

„Pro regiony je to dobrá zpráva v tom smyslu, že zaměstnanc­i Škodovky s vyšším příjmem budou více investovat do zkulturněn­í svého bydlení a nemovitost­í, čímž dojde k celkovému zatraktivn­ění měst a obcí. Zároveň budou více utrácet za zboží či služby, a zvýší tak tržby obchodníků­m i živnostník­ům,“říká analytička společnost­i Finlord Eva Mahdalová.

Nákupní centra v regionech, kde sídlí automobilk­a, se proto připravila na sezonu srovnateln­ou s adventním obdobím. Předhání se ve snaze, aby co největší část peněz škodováci utratili právě u nich. Například Olympia centrum v Mladé Boleslavi pro ně připravilo speciální sadu slevových kuponů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia