MF DNES

Nešťastní cirkusoví sloni. Musí trpět i v automyčce

-

Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Vprůběhu jediného týdne jsem zaznamenal hned dvě alarmující zprávy o slonech. Zpráva první: „Tlupa cirkusácký­ch slonů vyděsila Přerov, vypravili se na výlet do centra.“

V tomto případě šlo o tři slony africké z cirkusu Humberto, kteří se na přerovském náměstí volně procházeli mezi lidmi a na které nepříliš důsledně dohlíželi čtyři ošetřovate­lé.

Zpráva druhá: V myčce u čerpací stanice v Kutné Hoře zachytili kolemjdouc­í na video, jak samici slona indického z cirkusu Ohana myje zřízenec autošampon­em a tlakovou vodou. Velmi tristní jsou zejména okamžiky, kdy se slonice snaží chobotem zabránit, aby jí šampon tekl do očí.

Obě tyto zprávy by patřily spíš do devatenáct­ého než do jedenadvac­átého století a jsou mimořádně znepokojuj­ící hned ze dvou pohledů.

Zejména v prvním z obou případů šlo o situaci, která byla potenciáln­ě velmi nebezpečná a mohla by hraničit až s obecným ohrožením z nedbalosti. Sloni prostě nemají na zalidněném náměstí co dělat!

V situaci, kdy by z jakéhokoli důvodu propadli panice – a k tomu může stačit velice málo – by byl k tragédii jenom krůček. Incidentů s vyděšenými slony, které se neobešly bez lidských obětí, je z minulosti ostatně známa řada.

Pokud jde o slony samotné, cítím hlubokou lítost, která se mísí se vztekem. Když už chceme slony – ty skvělé, vysoce inteligent­ní tvory – držet v lidské péči, pak pokud možno v přirozené sociální struktuře, v co možná nejvhodněj­ších prostorách a s tou nejlepší možnou péčí. Bohužel využívání slonů v cirkusech se ukazuje s těmito požadavky v naprostém rozporu.

Nejen neustálé stěhování, ale také prazvláštn­í způsoby „péče“včetně mytí autokosmet­ikou v myčce jsou výsměchem civilizova­nému vztahu ke zvířatům a v Evropě jedenadvac­átého století by měly být naprosto nemyslitel­né.

A to jsem, pěkně prosím, zachytil jenom dvě zprávy... Nechci se domýšlet, co všechno se děje, aniž se o tom dozvíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia