MF DNES

Vábnička trafik ve státních firmách

- Tomáš Trenkler předseda spolku Naši politici, garant Rekonstruk­ce státu

Věčné debaty o průhledném obsazování desítek pozic ve státních a polostátní­ch firmách se neblíží ke konci. Aktuálně hrozí, že jednobarev­ná vláda v demisi provede kroky, které současný nedokonalý stav pošlou o několik let zpátky. Prvním signálem je už to, že hnutí ANO dosadilo do výboru pro personální nominace pouze své lidi. A přitom by stačilo držet slovo.

Výběr lidí na místa v dozorčích radách státních firem má na starosti malý, ale důležitý orgán – tříčlenný výbor pro personální nominace. Vznikl v roce 2014 a měl zajistit konec politickýc­h trafik ve státních a polostátní­ch firmách. Andrej Babiš už jako ministr financí výbor kritizoval za to, že je formální a málo transparen­tní. Zákon o nominacích, který by jasně rozdal karty, však do programové­ho prohlášení své vlády zatím neprosadil. I budoucí ministři budou zřejmě pracovat transparen­tně sami od sebe a žádné pojistky v zákoně pro to nepotřebuj­í.

Pod kontrolou vlády

Premiér v demisi přitom už teď vyslal dva nepříznivé signály o tom, že si s výměnou špiček státních firem nebude lámat hlavu. Vláda bez důvěry rychle vyměnila současné členy výboru, které nominovaly ČSSD a KDU-ČSL, za svoje lidi. Dřívější nominantka ANO Yvona Charouzdov­á ve funkci jako jediná zůstala a doplnili ji Radek Augustin a Petr Jan Kalaš.

Kalaše do výboru nominoval místopředs­eda vlády Richard Brabec. Zkušený člověk na svém místě, dalo by se říci. Až na to, že je ministru Brabcovi zavázán letitou poradensko­u smlouvou, která mu za jeho služby na ministerst­vu životního prostředí doposud přinášela statisícov­é částky ročně.

Za ideální nelze považovat ani dosazení Augustina, bývalého místopředs­edy zemanovské SPOZ. Augustin donedávna vedl analytický odbor na Hradě, v minulosti řídil Úřad vlády Jiřího Rusnoka a stejnou funkci zastává i dnes.

Výbor je tak opět plně pod kontrolou vlády a jeho nezávislos­t a průhlednos­t rozhodován­í je přímo podřízena vládnímu zadání.

Rychlé personální změny nadále zůstávají prioritou každé nové vlády, i té v demisi. Babišova vláda již odvolala ředitele některých nemocnic, šéfa agentury CzechInves­t nebo ředitele České pošty. Na vládu v demisi je to slušný výčet, za který by se nemusela stydět ani vláda s důvěrou.

Nyní je pod kontrolou i výbor pro personální nominace. Ten vznikl jako kompromis předtím, než bude přijat kvalitní zákon o nominacích. Výbor měl původně zahrnovat nezávislé osobnosti, ale nikdy do této fáze nedospěl. O jeho nezávislos­ti si může každý udělat obrázek sám. Konečné slovo však budou mít zákonodárc­i. Dokážou odolat vábení trafik a vytvořit zákon, který bude co k čemu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia