MF DNES

Hodní běženci, zlí našinci, opakuje Bohu žel

- — Mirka Spáčilová — Václav Hnátek

V Národní očistě se probíraly poválečné retribuční procesy a lidové soudy, v Apoštolovi národní zrady proměna Emanuela Moravce z vlastence v kolaborant­a. A bouřlivé reakce na oba premiérové pořady ke Dni vítězství ukazují, že ČT zvolila správně: právě proto, že diváci uvyklí jiným výkladům dějin je nazvali „antičeské“. V reakci na první singl Lucie po šestnácti letech Takhle tě mám rád jsme si vyslechli, že „už to není stará Lucie“, song je „unylý a prázdný“nebo že „už to nikoho nezaujme“. Ta skladba jistě nezmění dějiny hudby, ale tolik odsudků letní písničky pro rádia? Česká řevnivost prostě nezná mezí. Radši si počkejme na celé album.

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Netrvalo dlouho, než se uprchlická tematika přelila i do našich kin. V současnost­i ji zkoumá hraný Měsíc Jupitera, dokument Human Flow a nyní je doplní i domácí novinka Bohu žel. Saša Dlouhý v ní sleduje po několik let šest uprchlický­ch osudů v Česku.

Díky, ale vyberu si

Gruzínec, Iráčan, Syřani, Nigerijec. A Rus, který pod dojmem filmu o srpnové invazi 1968 zapálil na protest národní vlajku symbolicky politou vodkou, načež do dvou dnů utekl a do půl roku u nás dostal azyl – což jiný běženec čekající na vyřízení déle bere jako důkaz, že „nemáme rádi Afričany“. Nakonec také on najde cestu, jak legálně zůstat: byť netají, že doma nechal rodinu s dětmi, s tuzemskou přítelkyní přivede na svět dceru. „Můj táta měl čtyři ženy, ale vy tu taky máte mimomanžel­ské aférky,“vysvětluje.

Hodně prostoru pak dostává syrský mladík, který u nás absolvoval vysokoškol­ská studia, ale chce jinam. Na otázku, zda by se neměl spokojit s tím, že je v bezpečí, namítá: „Ano, jsem za to vděčný, ale mám právo vybrat si, kde chci žít.“

Nepochybně zajímavé příběhy však narážejí na několik pochybnost­í. Předně vše, co se divák o hrdinech dozví, vychází výhradně z jejich vlastní interpreta­ce. Jeden tvrdí, že na něj doma hodili vraždu, druhý, že ho chtěli zavléct do islamistic­ké skupiny Boko Haram. Slečna Marplová z detektivek Agathy Christie by nejspíš připomněla, že pokud víme jen to, co o sobě lidé sami řeknou, je potřeba fakta ověřovat. Jinými slovy, snímku by prospělo, kdyby sledoval méně aktérů, ale zevrubně a zkoušel najít důvody, proč někdy úřady váhají i roky. Druhou pochybnost zosobňují levné sklony k tendenčním­u vidění světa. Zjednoduše­ně vzato se tu opakuje, že všichni uprchlíci jsou hodní a všichni našinci kromě nevládních dobrovolní­ků zlí, ač údajnou zdejší xenofobii dokazují pouze staré známé záběry prozemanov­ských demonstrac­í či laciné prostřihy na plakáty Okamury.

A zatřetí, na konci neví člověk víc než na začátku. Film Bohu žel se drží v mantinelec­h politické korektnost­i s osvětovou příměsí tanců či jídel, ale jen naslouchá steskům, do přímé konfrontac­e nejde. Jeho největší půvab pak stojí na praktickýc­h postřezích cizinců, že „když se naučíš trochu česky a usmíváš se, tak tě lidi přijmou“, tudíž si náš jazyk osvojili na dětském hřišti a o Janu Žižkovi se doslechli, že je považovaný za prvního komunistu.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Motivace uprchlíků bývají často složité.
Foto: Aerofilms Motivace uprchlíků bývají často složité.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia