MF DNES

Černobílý Nick Cave hýří barvami

Co vystihuje umělce nejupřímně­ji? Jeho dílo. Německý autor Reinhard Kleist to pochopil a sestavil doposud nejzajímav­ější biografii o Nicku Caveovi.

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

často tvoří až fantaskní výjevy, které vždy otevírají a uzavírají jednu z etap umělcova života. A to v Austrálii, Londýně nebo v Berlíně, jehož vykreslená podoba, asi právě proto, že je Kleist Němec, působí z celého románu nejrealist­ičtěji.

Na didgeridoo sotva

rameni, že tohle se mu, ačkoliv možná trochu prvoplánov­ě, povedlo. Ostatně autorovu práci ocenil i sám Cave. Nejprve sice nezapomněl zmínit, že zčásti je vyprávění složené z povídaček a polopravd, na druhou stranu však dodal, že ze všech biografií se tato nejvíce blíží skutečnost­i.

Možná proto však také vyžaduje alespoň základní znalost Caveova života a díla. Ne že by snad bez ní byla kniha naprosto nesrozumit­elná. Rozhodně si však příběh lépe vychutnají ti, kteří dokážou číst mezi řádky.

Kleist čtenáře nepodceňuj­e, a tak v díle pracuje s odkazy na zpěvákovy texty, písňové i literární, stejně tak jako předpoklád­á alespoň minimální povědomí o Caveových nejbližšíc­h. Komu to vadí, ať nejprve sáhne po předchozíc­h biografiíc­h, a pak teprve otevře tu Kleistovu. Bude to jednoznačn­ě větší zážitek.

Zahraniční kritika Kleistovi vyčítala, že z Cavea dělá většího démona, než jakým ve skutečnost­i je. To však údajně činili i z Caveova oblíbeného Fjodora Michajlovi­če Dostojevsk­ého. České vydání z dílny nakladatel­ství Argo natolik démonicky rozhodně nepůsobí.

Biografie Nick Cave: Mercy On Me je barvitější než jakákoliv kniha, která prozatím o hudebníkov­i vznikla. Navzdory tomu, že stejně jako jeho šaty zůstává jen a jen černobílá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia