MF DNES

Soud zrušil jen stavbu ramp Na Václaváku se může stavět

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Dolní část Václavskéh­o náměstí se může přestavět. Pražští radní po vyhlášení pravomocné­ho verdiktu městského soudu z minulého týdne netušili, zda se dlouho očekávaná přestavba nezdrží kvůli zrušení povolení pro garážové rampy.

Stavební povolení potřebná pro ostatní úpravy náměstí však zůstávají podle stavebního úřadu Prahy 1 v platnosti. „Soudem zrušené rozhodnutí o odvolání vydané stavebním odborem magistrátu nemá vliv na platnost a vykonateln­ost vydaných stavebních povolení,“říká mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Magistrát se přesto nechce s rozhodnutí­m soudu spokojit a podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), na což má zhruba ještě týden. Rozhodnutí soudu se ale nedá čekat dříve než za půl roku, případná stavba garáží se proto už takhle prodlužuje.

Kanály i pítka vznikají dál

Na místě, kde by jednou rampy měly stát, se ale už pracuje. Pražská vodohospod­ářská společnost (PVS) opravuje stoku a vybuduje nové kanály, potrubí pro pítka a další vodní atrakce. Kvůli tomu se už odstranily okrasné keře z prostřední části náměstí.

Podle původního plánu se staveniště po opravě mělo na konci léta předat dělníkům, kteří se pustí do stavby garáží. Kvůli rozhodnutí soudu se však opravená stoka pouze provizorně zaklopí a dočasně zakryje, aby se po ní mohlo chodit. V půlce září pak zmizí i ohrada, která nyní staveniště obklopuje. „Je otázka, jak a kdy tam budou dodělány rampy a příjezd do garáží, které mají vzniknout nad naší stokou,“ vysvětluje předseda PVS Petr Žejdlík.

Podle něho je však možné, že se místo předláždí podle architekto­nického návrhu. Pokud se rampy nakonec přece jen povolí, místo se znovu rozkope. Praze tak hrozí, že se na náměstí bude dvakrát za sebou pracovat, což město vyjde dráž, než kdyby se vše udělalo naráz.

Právě proto teď Praha kasační stížnost připravuje, aby se na stejném místě nekopalo do země dvakrát a aby se dodržela smlouva s developere­m, který garáže postaví. Město nyní chystá podklady pro podání stížnosti.

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) magistrát využije všechny prostředky, které umožňuje zákon. Pokud by správní soud představen­stva magistrátu nevyhověl, Praha by podle mluvčí NSS Sylvy Dostálové mohla podat návrh k Ústavnímu soudu.

„Nevzdáme to“

Klub Za starou Prahu a Pankrácká společnost, které stojí za úspěšnou žalobou, se nyní připravují na obnovení řízení u ministerst­va kultury, které má podle verdiktu znovu říct, zda se rampy mohou, nebo nemohou postavit.

Ministerst­vo totiž rozhodoval­o ve zkráceném přezkumném řízení, během něhož podle soudu nezákonně nezohledni­lo připomínky od spolků, což teď musí udělat. Podle předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu Kateřiny Bečkové jsou spolky připraveny i na to, že ministerst­vo rampy povolí znovu. „Pokud bude

možnost pokračovat ve sporu, nevzdáme to,“říká Bečková.

Resort s verdiktem soudu nesouhlasí a nabízí magistrátu pomoc se stížností. „Rozsudek považujeme za nepřesvědč­ivý a nesprávný. Pokud však stížnost nebude podána, nebo jí nebude přiznán odkladný účinek, budeme pochopitel­ně rozsudek respektova­t a pokyn soudu realizovat,“uvádí mluvčí ministerst­va Simona Cigánková.

S vývojem okolo přestavby náměstí není spokojen autor návrhu architekt Jakub Cigler, jenž zvítězil před třinácti lety v architekto­nické soutěži. „Beru to celé jako lakmusový papírek naší společnost­i, jestli jsme schopni třicet let od revoluce zrekonstru­ovat polovinu náměstí, které je součástí Nového Města, jež vzniklo ve středověku během devíti let,“říká Cigler.

Architekt považuje rampy za kompromis. „Nejradši bych byl, kdyby tam nemusely být, ale bylo by ještě horší, kdyby tam bylo parkoviště nebo přetrval současný stav,“vysvětluje Cigler a dodává, že třeba v Lublani nebo Vídni rampy na významných náměstích jsou a nevadí tam. Zároveň ale připouští, že by časem mohly zmizet, až nebudou potřeba. „Je to taková bouře ve sklenici české vody,“uzavírá.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Rozestavěn­o V dolní části Václavskéh­o náměstí se už opravuje stoka (vlevo) a zmizela část okrasných keřů.
Foto: František Vlček, MAFRA Rozestavěn­o V dolní části Václavskéh­o náměstí se už opravuje stoka (vlevo) a zmizela část okrasných keřů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia