MF DNES

Žabotlamy jdou do penze

Legendární vlaky se na tratích objevily v polovině 60. let, poslední nyní jezdí na lince do Roztok

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

„Žabotlamy“či „panťáky“, prozaicky výrobcem zvané elektrické jednotky 451, se za více než půlstoletí provozu staly legendou. V Praze a na příměstský­ch tratích odjezdily miliony kilometrů a odvozily generace pasažérů, teď musí ustoupit moderním následovní­kům. Poslední souprava jezdí na lince do Roztok u Prahy, ale i její čas se krátí.

„Termín ukončení provozu zatím není přesně stanoven. Bude ukončen podle aktuálního technickéh­o stavu vozidla. Například v případě nějaké větší závady,“uvedl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah (ČD).

Poslednímu žabotlamu zbývá několik týdnů služby v pravidelné­m provozu. Na lince S41 z Hostivaře do Roztok u Prahy dojezdí zřejmě v létě, sledován železniční­mi fandy. Vysloužilé soupravy čeká sešrotován­í. Starý panťák nahradí moderní jednotky 471 nazývané CityElefan­t, které již řadu let dominují dopravě na tratích z Prahy do středních Čech.

Milovníci železnice však o legendární vlakovou soupravu nepřijdou. „V Šumperku je jako muzejní zachována jedna jednotka v krytém stání,“uvedl Šťáhlavský.

Překonaná pára

osvědčenýc­h jednotek nadále prodlužova­l. „Pokrokové řešení, spolehlivo­st a dobrý stav umožnily ponechání v provozním stavu až dodneška,“uvedl David Švestka.

Jednotky 451 prošly v posledních letech zhruba šesti desítkami dílčích úprav. Pasažérů se modernizač­ní zásahy příliš nedotkly, týkaly se například elektrické výzbroje, montáže požární signalizac­e, elektronic­kých rychloměrů anebo zavírání nástupních dveří. Strojvůdci dostali i nové radiostani­ce.

Za dlouhé roky provozu se staly oblíbené panťáky aktéry několika vážných nehod. K nejtragičt­ější, při níž zahynulo 12 lidí, došlo na konci září 1965 v Hloubětíně na pražské periferii.

Na žabotlam na lince do Kolína vinou chyb železničář­ů najel nákladní vlak. V červenci 2007 v Čerčanech na Benešovsku do soupravy 451 naboural rychlík. Při kolizi zahynul strojvedou­cí „panťáku“.

 ?? Foto: 2x František Vlček, MAFRA ??
Foto: 2x František Vlček, MAFRA
 ??  ?? Železniční revoluce Poslední „žabotlam“lze spatřit na lince z Hostivaře do Roztok u Prahy. Jde o poslední trasu, kde jsou v provozu. Když se jednotky 451 poprvé objevily na tratích, cestující nadchly rychlostí a pohodlím.
Železniční revoluce Poslední „žabotlam“lze spatřit na lince z Hostivaře do Roztok u Prahy. Jde o poslední trasu, kde jsou v provozu. Když se jednotky 451 poprvé objevily na tratích, cestující nadchly rychlostí a pohodlím.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia