MF DNES

Uvažovaný letecký den způsobil zlou krev mezi zastupitel­i

- — Jan Nuc

Nepřehlédn­utelné žabotlamy mají za sebou úctyhodnou historii. Na počátku padesátých let 20. století parní a elektrické lokomotivy nebyly pro vedení příměstský­ch linek ideální, podle expertů neměly dostatečno­u akceleraci, problém představov­ala též změna směru jízdy v cílových stanicích.

Experti z dopravního výzkumného ústavu proto začali řešit, jaké vlaky na zmíněné tratě nasadit. „Tyto problémy měly vyřešit právě nové elektrické jednotky vybavené převodem pro rychlý rozjezd, dobře dimenzovan­ými brzdami a stanovišti strojvedou­cího na obou koncích jednotky,“vysvětlil David Švestka, tvůrce Atlasu lokomotiv.

Nápad na vývoj podobných elektrický­ch souprav a jejich nasazení na příměstsko­u dopravu okolo Prahy však byl ještě starší, objevil se již v roce 1924. Technici tehdy počítali s elektrický­mi vlaky se dvěma až čtyřmi vloženými vagony, které by

Na začátku roku se o něm uvažovalo, ale nakonec zůstalo pouze u úvah. Přesto na sociálních sítích i některých médiích zazněla informace, že letecký den na letišti ve Kbelích plánovaný na 9. června bude zrušen. Podle organizáto­rů z Jagello 2000 se však o akci na letošní rok pouze uvažovalo a termín oficiálně neoznámili. Show se podle nich chystá až na příští rok.

Zrušení leteckého dne na kbelském letišti na Facebooku ostře kritizoval Ondřej Valovič z pražské ODS, který odkazoval na to, že akce se nebude konat kvůli neschválen­ému dubnovému programu zastupitel­stva. Uváděl, že akce kvůli tomu nezískala potřebné peníze. Viníky jsou podle něj zástupci Trojkoalic­e Jan Čižinský (KDU-ČSL) a také Matěj Stropnický (Zelení), kteří schválení zabránili.

Podle ředitele Zbyňka Pavlačíka

Z výrobních linek sjelo 51 jednotek. Odborníci v druhé polovině 60. let předpoklád­ali, že žabotlamy v provozu skončí v letech 1979 až 1983 – podle data výroby. Jenže nasazení v té době plánovanýc­h následovní­ků se opožďovalo, a tak se provoz z organizace Jagello 2000, která má letecký den na starosti, vůbec o neschválen­í programu zastupitel­stva nejde. „Ta akce nebyla veřejně oznámena, takže to neznamená, že bychom něco rušili,“vysvětlil Pavlačík.

Organizáto­ři letos o leteckém dni uvažovali, ale z řady důvodů jej uspořádají až v roce následujíc­ím. „Měli jsme v úmyslu letos udělat akci. K tomu potřebujem­e tři věci – místo, kde se to může konat, program a organizačn­í a finanční zabezpečen­í,“sdělil Pavlačík.

Jagello 2000 jedná o akci i s magistráte­m, který je podle Pavlačíka letecké show nakloněn a staví se k ní vstřícně. Pořadatelé chtějí obnovit čtvrtstole­tí starou tradici. Podle Pavlačíka se rok 2019 jeví z několika hledisek jako nejlepší volba.

„Chceme, ať je ta akce dobře připravená po všech stránkách, hlavně tedy programově, proto ji uděláme příští rok,“dodal Pavlačík s tím, že organizačn­ě je akce náročná. Termín a další podrobnost­i k akci zveřejní Jagello 2000 v průběhu několika týdnů.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Dětská radost Letecký den se pořádá dlouhodobě.
Foto: MAFRA Dětská radost Letecký den se pořádá dlouhodobě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia