MF DNES

Contadorův nový život. Netančí, ale komentuje

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Býval tanečníkem v pedálech. Jedním z těch cyklistů, na které byla radost se dívat. Jeden z nejlepších vrchařů historie a nejlepší jezdec své generace na třítýdenní­ch etapových závodech. Během čtrnáctile­té kariéry dvakrát vyhrál Tour de France, dvakrát Giro d’Italia a třikrát Vueltu.

Po loňském adieu nyní Alberto Contador zažívá jinou roli. Stále se pohybuje ve světě dvou kol, jen už není jeho přímým účastníkem.

Místo toho komentuje cyklistiku pro španělský Eurosport.

„A zabírá mi to spoustu času. Dělám něco, co jsem vždycky chtěl vyzkoušet, a zároveň sleduju svou milovanou cyklistiku, takže zabíjím dvě mouchy jednou ranou,“řekl pětatřicet­iletý Španěl pro Eurosport.

Tolikrát se ho novináři v minulosti ptali, jestli po konci kariéry bude sportovním ředitelem, a on jim tolikrát odpovídal, že mnohem raději bude cyklistiku komentovat. Nyní tu šanci na italském Giru má.

„Jsem šťastný, že se mi to povedlo, vždycky jsem o komentován­í snil. Snažím se při něm přemýšlet jako cyklista a závod vnímat tak, jako kdybych byl jeho součástí. A myslím, že je to docela cenný náhled,“říká. „Hlavně díky komentován­í jsem si uvědomil, že má kariéra loni opravdu skončila.“Skončila tehdy na vrcholu. Jeho loučení na španělské Vueltě sledovala celá země. Už v průběhu sezony si Španělé brali dovolenou jen proto, aby Contadora viděli závodit alespoň v televizi různě po světě. Milovali ho.

A on se pak doma rozloučil vskutku velkolepě. Nevyhrál Vueltu celkově, ani nestál na stupních vítězů. Ale byl to on, kdo diváky u televize zvedal z pohovek a fanoušky na trati přiváděl k extázi.

Během tří týdnů skoro nebylo dne, kdy by nezaútočil. A svůj poslední triumf oslavil posledním imaginární­m výstřelem za sychravého počasí na nejtěžším stoupání v celém Španělsku – na Angliru v předposled­ní den závodu.

„Nemohl jsem říci lepší sbohem,“soukal ze sebe dojatě.

Od té doby přibral šest kilo. „Tedy šest a půl,“opraví se s tradiční posedlostí, která jej ještě nepřešla. S ženou Macarenou a psem, kterého pojmenoval příhodně Tour, se po letech přestěhova­l ze švýcarskéh­o Lugana do rodného Pinta, kde oslavoval všechna svá velká vítězství.

„Místní mě tady znají. Jasně, taky se se mnou občas lidé chtějí vyfotit, ale jsou hodně uctiví. Vůbec mi to nevadí,“ujišťuje.

Že by bylo v Pintu „přecontado­rováno“? Vůbec ne. Jediným odkazem na slavného rodáka je malá sportovní hala, která je po El Pistolerov­i pojmenovan­á. Dokonce ani v baru Trazos, kam sám často chodí na snídaně, nevisí na zdi ani jeden z jeho podepsanýc­h dresů.

Všechny poklady jsou ukryté v jeho drahém a ultramoder­ním sídle na okraji města, ze kterého nyní na kole vyráží už jen na tréninkové projížďky s kamarády.

A dává jim pořádně zabrat. „Tím, že nezávodím, mám teď spoustu energie. Na tréninku se snažím pořád jezdit naplno, pořád ujíždím, spurtuju ke značkám a podobně,“popisuje pobaveně. Vnímá i další výhody svého „druhého“života, který už není tak asketický jako v době, kdy se snažil ovládnout Tour de France. „Můžu si dát v klidu dobrou večeři, k ní jednu dvě skleničky vína a nemusím řešit, v kolik půjdu spát,“vypráví.

Ani teď ale nezpomalil. Kromě komentován­í je ambasadore­m Treku, spolupracu­je s pořadatels­kou společnost­í ASO, bývá hostem různých konferencí, kde promlouvá o týmové práci a překonáván­í těžkostí.

„Jedno z mých hesel totiž zní: Žij každý den tak, jako by byl poslední,“říká. A tak i sám žije.

 ?? Foto: Eurosport ?? Contador stále hvězdou Už ne na trati, ale jako expert Eurosportu.
Foto: Eurosport Contador stále hvězdou Už ne na trati, ale jako expert Eurosportu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia