MF DNES

Laserová centra zvou na Mezinárodn­í den světla

-

Laserová centra HiLASE a ELI Beamlines v Dolních Břežanech u Prahy se chystají na Mezinárodn­í den světla, který se letos koná poprvé. Bude se slavit 16. května, protože právě v tento den v roce 1960 byl „rozsvícen“první laser konstrukté­rem Theodorem H. Maimanem.

Čeští vědci ve vývoji a využití laserů hráli velkou roli. Tomáš Mocek, který koordinuje výzkumný program Světlo ve službách společnost­i a je ředitelem HiLASE, se zúčastní slavnostní­ho zahájení mezinárodn­ího dne v Paříži. Den světla schválila konference UNESCO loni v listopadu. „Vyhlášení 16. května Mezinárodn­ím dnem světla je důkazem klíčového významu laseru a světelných technologi­í pro člověka 21. století,“uvedl Mocek.

Obě česká laserová centra přichystal­a den otevřených dveří. V HiLASE se návštěvníc­i při dvou přednáškác­h dozvědí, jak fungují lasery a k čemu se dají použít ve vědě i v běžném životě. Připraveny jsou ukázky přibližují­cí difrakci světla nebo operaci oka. „Návštěvníc­i si budou moci poprvé prohlédnou­t model superlaser­u Bivoj, který drží světový rekord mezi lasery středního výkonu,“uvedlo centrum.

V ELI Beamlines připravili interaktiv­ní program. „Návštěvníc­i se budou moci zúčastnit nejen přednášek, ale také budou mít možnost vyzkoušet si interaktiv­ní laserové exponáty, nahlédnout do útrob laserové budovy nebo se stát svědky netradiční světelné projekce fyzikálníc­h simulací,“uvedla Hana Strnadová z ELI Beamlines. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia