MF DNES

Nebezpečné plodiny

Půda na polích udrží sotva desetinu vody, co dřív

-

Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Tři čtvrtiny ze čtyř milionů hektarů zemědělské půdy v Česku nepropustí téměř žádnou vodu. A ta pak nemá šanci zásobovat třeba domácí studny. Pěstují se hlavně ekonomicky výhodné plodiny, které degradují půdu. Zemědělcům, kteří na polích střídají plodiny, pak sucho rostliny nezničí, říká pedolog z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy Jan Vopravil.

V jakém stavu je zemědělská půda?

V dost špatném, je degradovan­á zejména vodní erozí, utužením a nedostatke­m organické hmoty. Půda, když je hluboká a kvalitní, dokáže zadržet až 3,5 tisíce kubíků vody na hektar, a pokud je poškozena erozí – je odplavena a zůstává jen spodní horizont – zadrží sotva desetinu. To je problém hlavně jižní Moravy, kde eroze byla tak velká, že většina kvalitních půd je odplavena do vodních toků a nádrží. Když pak přijde i malá perioda sucha, půdy nepodrží. Nejdřív je třeba řešit stav půdy, než stavět velké nádrže.

Jak velká část půdy je v Česku poškozena?

Máme 60 procent ohrožených půd vodní erozí a asi 500 tisíc hektarů již výrazně poškozenýc­h. V poslední době se zjistilo, že většinu zemědělský­ch půd máme utuženou, stlačenou. Tím pádem se chová jako nepropustn­á plocha a voda se nedostává do podzemních kolektorů (sběračů), kde dotuje studny. Voda pak povrchově odtéká tak, že způsobí třeba vodní erozi. Máme data z několikale­tého testování a většina půdy je dnes utužená. Už jsou to tři čtvrtiny, a to je velký problém.

Kolik půdy sebrala zástavba?

Od první republiky nám ubyl skoro jeden milion hektarů zemědělské půdy, které by dokázaly v krajině zadržet přes dvě miliardy kubíků vody, kdyby tu byly. Pro ilustraci: spotřeba vody v Česku v roce 2013 byla 1,7 miliardy kubíků vody. Člověk zastavuje ty nejkvalitn­ější půdy, které mají nejvyšší ekonomicko­u hodnotu, ale zároveň dokážou udržet nejvíc vody. Počítali jsme také, kolik vody by zadržela půda, kterou ještě máme, a je to přes osm miliard kubíků vody ročně.

Zemědělci s půdou nehospodař­í uváženě?

Máme vysoký podíl propachtov­ané půdy oproti jiným zemím, je to přes 80 procent. Zemědělec je správně nazván zemědělský podnikatel a je v první řadě tlačen, aby tvořil ekonomický zisk, a příroda je druhořadá. To vidíme na polích, kde se pořád opakují stejné plodiny. Kvůli bioplynový­m stanicím se pěstují erozně nebezpečné plodiny i na místech, kde dřív nebyly. To přispívá k další degradaci půdy a snížení její odolnosti vůči dopadům sucha.

Jaké plodiny by byly na polích vhodné?

Kdyby u nás bylo vyšší procento chovu hospodářsk­ých zvířat, musela by se zvířata něčím krmit, dost často třeba vojtěškou, která v krajině dřív byla. Tím by byla v půdě i ta organická hmota.

Myslíte, že lidé dnes rozumějí půdě?

Skoro vůbec. Myslím si, že souhra s půdou se vzdaluje. Tím, že máme obrovské farmy, ani zemědělec nemůže znát všechnu půdu jako dřív, kdy sedlák přesně věděl, co si v jakém počasí může kde dovolit. Přímý vztah k půdě dnes není.

Jak bychom se tedy měli o půdu starat, aby znovu nasákla vodu?

V první řadě dodávat organickou hmotu, tedy statková hnojiva. Máme doloženo, že zemědělci, kteří střídali plodiny a dodávali organickou hmotu i v oblastech, jako je jižní Morava, a pak přišla perioda sucha, vydrželi. Výnos byl sice nižší, ale rostlina přežila. Dnes je ale všechno ovlivněno dotační politikou.

Co může v péči o půdu udělat stát?

Jsou to primárně pozemkové úpravy, které řeší obnovu krajiny včetně retence vody. Ale ovlivňuje také cílenou dotační politiku či legislativ­ní rámce ochrany půdy a krajiny – třeba zákon o ochraně zemědělské­ho půdního fondu.

 ?? Foto: VÚMOP ?? Jař, ozim, úhor Střídání plodin fungovalo, říká Jan Vopravil.
Foto: VÚMOP Jař, ozim, úhor Střídání plodin fungovalo, říká Jan Vopravil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia