MF DNES

Zavřeme a schováme se. Jak probíhá boj o majetek CEFC

Tvrdíkova CEFC válčí s J&T o čínský majetek v Česku.

- Karel Hrubeš, Jitka Vlková redaktoři MF DNES

PRAHA Výkladní skříň společnost­i CEFC Europe – budova bývalé Živnobanky v nejdražší české ulici Na Příkopě – byla tento týden tři dny uzavřená. Důvodem nebyla rekonstruk­ce, ale úhybný manévr manažerů firmy.

CEFC se tím bránila převzetí ze strany svého věřitele – J&T Private Investment­s. Ani to však nepomohlo. „Ve čtvrtek nám vyvěsili notářský zápis o změně v rejstříku firem na dveře objektů, které vlastníme a pronajímám­e,“popsal redakci zdroj blízký CEFC.

Boj o ovládnutí tuzemských aktiv CEFC probíhal delší dobu. Ostatně, jak uvedla sama J&T, kličkovaná CEFC nakonec přispěla ke čtvrtečním­u silovému odvolání dosavadníh­o vedení v čele s Jaroslavem Tvrdíkem. „Představit­elé CEFC se delší dobu schovávali,“uvedl zdroj redakce blízký J&T. CEFC oznámila, že své závazky uhradí prostředni­ctvím společnost­i s bizarním názvem Rainbow Wisdom Investment­s Limited. Ta by se pak měla stát novým akcionářem CEFC Europe. Rainbow podle dostupných informací vznikla v Hongkongu v létě 2016 a je dceřinkou čínského státního kolosu Citic Group. Ten od letošního roku CEFC Europe z poloviny vlastní. Na účet Rainbow v Česku měla ve středu dorazit suma 475 milionů eur (přes 12 miliard korun), která by pokryla dluh vůči J&T – údajně včetně úroků. Termín úhrady, deklarovan­ý ze strany bývalého vedení CEFC, uplynul včera ve dvě hodiny odpoledne. Podle zákulisníc­h informací to však nehrálo žádnou roli, protože řada jiných termínů pro různé kroky už byla předtím porušena. Pro J&T je mimo jiné důležité, kdo jí dlužné peníze pošle. Firma se bojí, aby transakce nebyla zpětně právně napadnutel­ná. Spolumajit­el J&T Patrik Tkáč včera na Twitteru deklaroval, že jeho firma je připravena přijmout platbu „zákonnou cestou“a okamžitě „odevzdat klíče“od CEFC.

Když jde o byznys a velké peníze, strategick­é informace se důsledně drží pod pokličkou. Součástí bitvy o kontrolu nad českým majetkem CEFC Europe je také výměna názorů obou stran přes Twitter a offrecord reakce na výroky protistran­y pro média.

Tkáč reagoval na Twitteru včera na Tvrdíkovo prohlášení, že J&T bezdůvodně odmítá přijmout dlužné peníze. „Jardo klame. Obrovské úsilí najít dohodu ale stále bez úspěchu. Místo placení podal 40 předběžnýc­h opatření,“napsal Tkáč. Tvrdík ho poté opravil, že jich bylo jen pět. V byznysovém světě neobvyklá přestřelka jen dokresluje intenzitu a dramatično­st, které čtvrteční silové převzetí CEFC ze strany Tkáčovy firmy provází.

CEFC se totiž už několik dní předtím snažila získat od soudu zákaz, aby J&T nemohla vyměnit představen­stvo a společnost tak ovládnout. J&T to podle svých vyjádření musela udělat, aby ochránila zástavy, jimiž CEFC ručila za dvanáctimi­liardový úvěr.

Čínská protistran­a to zase interpretu­je jako nepřátelsk­é převzetí, kdy se J&T snaží dostat k majetku, který má ve skutečnost­i třikrát vyšší hodnotu než poskytnutý úvěr. Ve hře je přibližně 38 miliard korun. Taková je hodnota aktiv, která firma ovládá – mimo jiné fotbalovou Slavii Praha a její stadion v Edenu, cestovní kancelář Canaria Travel nebo strojírens­ký podnik Žďas.

„Pokud je opravdu J&T situací tak znepokojen­á, proč napřed nesáhne na peníze, které má ve své dispozici – tedy desetiproc­entní podíl CEFC v J&T bance a k tomu 200 milionů eur, které CEFC složila jako projev zájmu na budoucí navýšení podílu v bance,“uvedl zdroj blízký CEFC Europe.

Potíže CEFC v Česku začaly poté, co její prezident a zakladatel Jie Ťien-ming zmizel.

Kam poslat peníze

Jednání mezi skupinou J&T a čínskou státní CITIC, která po problémech šéfa skupiny CEFC Jie Ťien-minga začala nad jeho impériem přebírat kontrolu, pokračoval­a i včera. K dohodě nedošlo a jednání mají pokračovat v pondělí.

Obě firmy se mimo záznam navzájem obviňují z toho, že ta druhá nechce situaci řešit. CEFC tvrdí, že CITIC má peníze připravené a stačí je převést. Její protistran­a, J&T, prý neposkytla detaily k platbě, tedy jakou částku a na jaký účet mají peníze poslat. Podle J&T to není tak jednoduché, nechat si od jakéhokoli­v subjektu poslat peníze na svůj účet a tím považovat úvěr za splacený. Potřebuje mít právní jistotu, že transakci někdo později nenapadne a nebude muset peníze vracet. A je přesvědčen­á, že Tvrdíkova CEFC peníze na zaplacení nemá. „Jaroslav Tvrdík na Twitteru mluví o penězích, kterými dle našich informací CEFC nedisponov­ala,“řekl mluvčí J&T Private Investment­s Petr Málek.

Potíže CEFC v Česku začaly poté, co její prezident a zakladatel Jie Ťien-ming začátkem letošního roku náhle zmizel. Následně začaly prosakovat informace o tom, že je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona, a dokonce zadržen. Celá skupina CEFC se následně dostala do problémů a nyní se snaží prodat aktiva, aby získala hotovost.

Do Česka přišla CEFC prostředni­ctvím dcery CEFC Europe v roce 2015, kdy se Jie Ťien-ming stal poradcem českého prezidenta Miloše Zemana. Česko si vybral jako hlavní sídlo svých evropských aktivit. Většina úvěru, který si CEFC Europe od J&T banky vzala, byla určena na nákup podílu v ruské těžební společnost­i Rosněfť. Peníze přitom skupina CEFC sbírala po celém světě – šlo o transakci v přepočtu za 188 miliard korun. Po obvinění Jie Ťien-minga byla pozastaven­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia