MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Odcházejíc­ímu ministru dopravy Danu Ťokovi se vyčítají prkotiny, třeba že nestavěl dálnice nebo že zřejmě pohřbil mýto na příští roky. Ale nikdo nepřipomně­l jeho unikátní přínos pro českou politiku, totiž že byl ministrem s historicky a bezkonkure­nčně nejkratším jménem. Překonal dvacet let kralující dvojici Jan Ruml a Petr Lom. Konkurovat mu mohl v minulosti třeba Jan Hus (ale v jeho době žádní ministři nebyli, notabene on byl stejně spíš opoziční typ), v polistopad­ové éře zase někdejší místopředs­eda Sládkovy SPR-RSČ Jan Vik, ale ten se bohužel trefil do málo kreativníc­h časů, kdy nikoho ani nenapadlo, že by tu někdy extremisté mohli vládnout. Aby ale někdo Dana Ťoka přímo trumfl, to si troufáme tvrdit, že takovou šanci má v příštích desetiletí­ch snad jen nějaký ministr s hodně exotickým jménem.

● Hnutí STAN po delší době proniklo do novinových titulků: jeho senátoři oznámili, že navrhují žalobu prezidenta pro velezradu. Vzhledem k bídným preferencí­m hnutí, které už klesly ke 3 procentům, může Miloš Zeman očekávat další žalobu na podzim před komunálkam­i, pak na jaře před eurovolbam­i, v přespříští­m roce kolem krajských voleb – a samozřejmě tu a tam ještě mezitím.

● Tedy pokud Starostové nenajdou lepší způsob, jak na sebe upozornit, třeba jako s nimi (a s dalšími) spřízněný kandidát do Senátu Jiří Drahoš. Ten se před pár dny slanil na kolečkovém křesle z Nuselského mostu v Praze. Takže pár měsíců před volbami víme, že umí chemii, stahuje králíky, tančí dervišský tanec a ještě slaňuje na vozíku. Na prezidenta to sice nestačilo, ale na senátora je to tak akorát.

● Miloš Zeman sice na vozíku neslaňuje, ale dost často se zdá, že už by na něm potřeboval jezdit. A nebyla by to žádná ostuda či potupa majestátu. Naopak by to jistě vypadalo lépe, než když třeba teď na jeho cestě do Polska vyvolalo rozruch, že hostitelé zakazovali novinářům fotit a natáčet jeho vstávání od stolu. ● V pondělí jsme oslavili výročí šesti let od zatčení Davida Ratha s krabicí vína, v níž žádné lahve necinkaly. Houževnatý doktor, toho času stále na svobodě, je zdatný protivník, přesto se zdá, že naše spravedlno­st je nejen slepá, ale i trochu líná. ● Průzkum agentury Median zkoumal,

koho volí vysokoškol­áci. Ve srovnání s výsledkem voleb si polepšila ODS, Piráti či TOP 09, tratí naopak levice a Okamura. Překvapení­m je hnutí ANO, které má zisk mezi vysokoškol­áky skoro navlas stejný jako v celé společnost­i. Že by se intoši a pražská kavárna jenom styděli přiznat, že mají svého Babiše rádi?

● Ministr zemědělstv­í ve výslužbě Marian Jurečka zažívá těžké časy. Před pár dny na něho házeli vinu za Česko pokryté řepkou, tento týden byl zase na tapetě jako původce kůrovcové kalamity. Zbývají ještě klíště obecné a bolševník velkolepý. ● O oslavách vítězství na ruské ambasádě se napsalo leccos, ale až z komunistic­kých Haló novin vyšla najevo jedna zajímavost. Miloš Zeman ve svém rusky a spatra pronášeném projevu osobně pozdravil řadu přítomných, ovšem pouze Vojtěcha Filipa označil za svého přítele .Atobyl přitom mezi hosty i Václav Klaus!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia