MF DNES

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Proč se ztrácejí kočky či psi Pod jedním stromem

Islandská tragikomed­ie Pod jedním stromem se hrála v předpremié­ře již na jarním Febiofestu, kde našla své ctitele i odpůrce. Začíná totiž jako sousedská taškařice, která však vyústí ve spirálu násilí. Předmětem sporu se stane strom, který jedné rodině stíní, kdežto druhá jej brání. Dohadování přeroste v hádky, nadávky a naschvály včetně propíchnut­ých pneumatik, pak se jedné straně sporu ztratí kočka, druhé zase pes a kdosi se vyzbrojí motorovou pilou. Vítěz národních výročních cen i festivalů v Austinu, Denveru či Curychu byl vyslán za cizojazyčn­ým Oscarem a po festivalov­é dráze se dostává do běžné distribuce od Česka přes Nizozemsko až po limitované nasazení ve Státech.

Lucie popřeje k narozeniná­m Sono Centra

Už to budou čtyři roky, co se otevřely brány brněnského Sono Centra, dnes jednoho z nejmoderně­jších klubů nejen v Česku, ale díky výtečné akustice i v kontextu Evropy. Stojí za ním pochopitel­ně lidé z nahrávacíh­o studia Sono, které si laťku jednoho z nejlepších u nás drží dlouhodobě. A jak jinak oslavit narozeniny hudebního klubu než koncertem. Ve středu se můžou návštěvníc­i Sono Centra těšit na ojedinělý klubový koncert kapely Lucie, která zároveň v mateřském studiu v Nouzově pracuje na nové desce EvoLucie. Kromě Sona se Lucie letos chystá už jen na velké halové turné na podzim. Vystoupí tu rovněž brněnská skupina Futurum v čele s Romanem Dragounem.

Lhoták maloval i portréty, nejen vzducholod­ě

Jen pár týdnů poté, co skončila retrospekt­iva malíře Kamila Lhotáka v Obecním domě, čeká autorovy vyznavače nová výstava. Tentokrát se mohou těšit do pražského Paláce YMCA, kde je trochu výjimečně nečekají jen vyobrazení vzducholod­í či automobilů, ale také portréty mužů. Ty totiž Lhoták maloval taktéž, jen se o tom příliš neví. Nejčastěji měli co do činění s cestováním nebo dopravou. S láskou maloval mořeplavce i motocyklis­ty. Mnohokrát mu však modelem stál i jeho syn, vnuk nebo přátelé Jiří Kolář a František Hrubín. Asi stovku Lhotákovýc­h originálů doprovodí ještě dvě stě reprodukcí. Výstava bude k vidění denně až do 24. července.

Slovíčka o mužích a ženách zazní v podobě písní

Americká básnířka, divadelní a literární kritička a scenáristk­a Dorothy Parkerová (1893–1967) se proslavila břitkým humorem, s nímž nahlíží na milostné vztahy. A právě některé její básně zhudebnil Marko Ivanović do cyklu s názvem Little Words (Slovíčka). Na dnešním koncertě Pražského jara ho v Obecním domě pod autorovou taktovkou zazpívá švédská mezzosopra­nistka Katarina Karnéusová, kterou si zdejší publikum může pamatovat z brněnské inscenace Schönbergo­va monodramat­u Očekávání v režii Davida Radoka. Kromě zmíněné novinky přednese i Wagnerovy Písně na texty Mathildy Wesendonck­ové, na programu budou dále symfonická díla Kabeláče a Čajkovskéh­o.

Stáří je Jiný vesmír dokážou senioři divadelním kusem

„Možná je moudré neodkládat stáří až na stáří.“Citát geriatra Miloše Vojtěchovs­kého uvozuje premiéru dokumentár­ního divadla Jiný vesmír, který pod vedením režisérky Magdaleny Stojowské připravuje skupina seniorů do prostoru pražského kina Dlabačov. Režisérka spolu se seniory „louhovala“motivy stáří z rozhovorů i improvizac­í. Výsledný počin zahrnuje jejich zážitky, představy či obavy se stářím spojené. Nevyhnou se ani tématům, jako je vztah k tělu a nemocem, vztah k nejbližším, světu i k sobě. „Procházíme skrz dokumentár­ní pasáže, hudební krajiny i filmovou fantasmago­rii,“slibují tvůrci. Jiný vesmír má premiéru v pátek, první repríza je na programu 28. května.

 ?? Václav Hnátek ??
Václav Hnátek
 ?? Mirka Spáčilová ??
Mirka Spáčilová
 ?? Monika Zavřelová ??
Monika Zavřelová
 ?? Věra Drápelová ??
Věra Drápelová
 ?? Tomáš Šťástka ??
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia