MF DNES

Itálie v bodu obratu. Už zase

Antisystém­ové strany Hnutí pěti hvězd a Liga nejspíš brzo začnou vládnout Itálii. Technokrat­é v Bruselu se chytají za hlavu. Nemůže to však zemi ekonomicky pomoci?

- Josef Brož konzultant Institute for European Democrats

Není změna jako změna. Nová italská vláda, jejímž sestavením pověřil prezident Sergio Mattarella dosud neznámého advokáta Giuseppe Conteho, vyvolává již nyní zděšení. Aliance antisystém­ových stran Hnutí pěti hvězd a Ligy (severu) přitom od počátku představov­ala jednu z možností vzešlých z demokratic­kých voleb. Nikdo tomu příliš nevěřil, i když to nebyla fake news. Nemožné se však může velmi brzy stát skutečnost­í.

Milánská burza spadla ve středu, v den pověření premiéra, o 1,7 procenta a evropští technokrat­é se chytají za hlavu. Rozpadne se ekonomicky Evropská unie, ten tolik vysněný projekt? Nebo dokonce Evropa jako taková? Itálie je třetí ekonomika eurozóny, druhá největší průmyslová země Evropy. Co může nakonec odvrátit katastrofu?

Spojenectv­í kapra a králíka

Programový text nekonvenčn­ího spojenectv­í má v názvu snahu postavit vládu změny. Ale jaké? Základ reformy, v níž jde o spojenectv­í kapra a králíka, jak přezdívá této alianci italský tisk, leží v ukončení politiky úspor.

Od roku 2008, kdy Evropa spadla do ekonomické krize, se úsporná opatření v Itálii podepsala na zbídačení všech vrstev obyvatelst­va. Nulový růst, nezaměstna­nost a útěk tisíců mladých lidí ze země.

O tomto exodu se stále mluví, ale nikdo neví, co s ním. Není proto divu, že projekt této koalice hledá řešení v obnově důvěry ve stát. Chce toho dosáhnout snížením daní, zkrácením věku odchodu do důchodu a zvýšením sociálních dávek včetně zavedení nepodmíněn­ého příjmu ve výši 780 eur měsíčně. Tento postup je trnem v oku všem, kteří si v Bruselu dnes rvou vlasy a kteří volají, že se Itálie stala časovanou bombou celé Unie.

Matteo Salvini, vůdce kdysi regionální separatist­ické Ligy severu, označil za viníky ekonomické krize náročná kritéria eura. Už před časem je označil za „zločin proti lidskosti“. Veřejný státní dluh Itálie na úrovni 130 procent hrubého domácího produktu je druhý nejhorší v EU, hned po krizovém Řecku. Reformy a jejich zavádění by přitom mohly podle některých odhadů dosáhnout až 100 miliard eur. Přeloženo: ještě větší dluhy.

Nová italská vláda má však podporu nejen mezi Italy, kteří si chtějí po letech konečně ulevit, ale i mezi průmyslník­y, kteří již několik let kritizují zejména německou ekonomicko­u politiku, protože si udělala z eura nástroj na recyklaci svého bankovního sektoru.

Odpor vůči společné měně nemá však zdaleka podobu obsesivní nenávisti. Proto také požadavek vystoupení z eurozóny zmizel v průběhu května z programové­ho dokumentu vlády. Visí však stále ve vzduchu.

Ne, za všechno v Itálii nemůže jenom Evropa, k níž má stále dost Italů historicky emocionáln­í vztah. Nechtějí však obětovat kvůli euru svoji vlastní suverenitu a perspektiv­u příštích generací. V tom mají jasno mladí i staří, chudí i bohatí. Podle ekonomický­ch projektů nové vládní aliance by mohl růst Itálie dosáhnout v následujíc­ích letech 2,5 procenta (2018), 2,8 procenta (2019) až tři procenta (2021). Zda to zvažovaný ministr financí Paolo Savona dokáže, nevíme.

Politický systém Rousseau

Nejde však jen o změnu sociální a strukturál­ní. Toho, co spojuje kapra s králíkem, je více, než se původně zdálo. Nejen ekonomika, ale i kultura a styl – to vše drží pospolu obě uskupení, kdy každé prošlo pozoruhodn­ým vývojem.

Ano, lze je zahrnout bez uzardění mezi populistic­ká, ale populismus v italském experiment­u projevil zatím největší míru kreativity.

Software Rousseau, v jehož rámci se odehrává v Hnutí pěti hvězd interní demokracie, nenese jméno francouzsk­ého sociálního reformátor­a náhodou. Spolutvůrc­e hnutí komik Beppe Grillo totiž přišel s něčím zcela novým. Nejen v komunikaci.

Obě uskupení nyní prosazují to, co Luigi Di Maio, současný vůdce Hnutí pěti hvězd, označil za „politickou a institucio­nální obnovu“. Každý organismus, to je jasné, potřebuje obnovu, a tam, kde staré kódy nefungují, musí se prostě najít nové.

Filozof Jean-Jacques Rousseau, autor Společensk­é smlouvy, by byl možná potěšen, kdyby si přečetl v programu návrh na imperativn­í mandát poslance, jenž svoji suverenitu neodvozuje od ambivalent­ní funkce reprezenta­tivní, nýbrž přímo od lidu. To, jak bude vládnout zatím pověřený premiér Conte, však vyvolává také obavy, neboť se proslýchá, ze bude podléhat jakémusi „stínovému kabinetu“předsedů obou stran.

Evropský projekt, jejž Itálie spoluzaklá­dala s Německem, Francií a zeměmi Beneluxu, nikdy nepřicháze­l se stereotypn­ími návrhy na podobu demokracie. V tom je Itálie trochu jiná. I když skeptik by řekl, že se Itálie rozhodně nachází – a nikoliv poprvé – ve stadiu zásadního politickéh­o obratu.

Vznikající italská vláda má podporu mezi lidmi, kteří si po letech chtějí ulevit, i mezi průmyslník­y, již kritizují německou ekonomicko­u politiku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia