MF DNES

I část magistrály

-

Pokračován­í z protější strany

Jednou z největších dopravních nepříjemno­stí letošního léta bude omezení provozu na Severojižn­í magistrále. Ve Wilsonově ulici v úseku od Hlávkova mostu až ke křižovatce U Bulhara bude kvůli úpravě vozovky uzavřen vždy jeden jízdní pruh.

A ze stejného důvodu bude v červenci a srpnu zcela zatarasen i jeden z frekventov­aných příjezdů do města od severu. Kamýcká ulice v Suchdole bude neprůjezdn­á od hranice Prahy až ke Kosově ulici.

Nejvíce aktuální je v současnost­i omezení provozu ve Zborovské v Praze 5. Úpravy tam začaly minulý týden a v úseku mezi Lidickou a Matoušovou mají skončit až 18. června. A v centru čeká opravu i ulice Na Slupi, která je dlouhodobě ve špatném technickém stavu. Práce startují v červenci.

Začátkem léta měla odstartova­t i sanace spodní části mostu v ulici K Barrandovu a zároveň obnova vozovky v dlouhém úseku mezi Barrandovs­kým mostem a ulicí V Holyni. Veškeré práce za 73 milionů korun měly být dokončeny v listopadu. Oběma záměrům však nyní hrozí přesun až na příští rok. „Stále se jedná o tom, jestli projekt budeme letos realizovat. Minimálně práce na mostě bychom ale rádi začali,“ říká mluvčí TSK Barbora Lišková.

V harmonogra­mu prací TSK se letos dále počítá s opravou dvou ulic v Praze 6. V Keplerově už jsou práce v plném proudu mezi Pohořelcem a ulicí U Brusnice, kde dělníci opravují kanalizaci a vyměňují dlažbu za nový tišší povrch. Uzavírka platí až téměř do konce června. V oblasti Střešovic letos v říjnu začne i náročná úprava Patočkovy ulice, kde město očekává náklady 56 milionů korun. Částečné omezení pro řidiče by mělo trvat až do června příštího roku.

Od letošního října nebude kvůli chystané rekonstruk­ci hladce sjízdná ani Štěrbohols­ká spojka od Průmyslové ulice až k blízké čerpací stanici ve směru z centra. Práce za 82 milionů korun mají být hotovy v polovině příštího roku.

Část Vinohradsk­é bez tramvají

Opravy v pražských ulicích provádí i pražský dopravní podnik. Kromě výše zmíněného budování tramvajové trati v Zenklově ulici se obdobně postupuje i v Kolbenově v Praze 9. Od března až do konce června je zde kvůli tomu přerušen tramvajový provoz mezi zastávkami Vysočanská a Starý Hloubětín.

A brzy začne oprava kolejí i na Vinohradsk­é třídě. „Celá rekonstruk­ce bude probíhat ve dvou fázích. V letošním roce stihneme úsek mezi Želivského a Hradeckou ulicí, a to v termínu od konce června do konce srpna,“sdělila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Práce mezi Škrétovou a Sudoměřick­ou se uskuteční až v první polovině příštího roku.

Plánované opravy v Praze dlouhodobě kritizuje řada řidičů. Jim dává za pravdu i odborník z Ústředního automotokl­ubu (ÚAMK ČR) Igor Sirota. Podle něj by bylo například vhodnější, kdyby město uzavíralo ulice po menších úsecích na kratší dobu. „Silničáři často opravují třeba celou ulici najednou. Pro ně to je pohodlnějš­í, pro motoristy ale rozhodně ne,“zlobí se. Naopak čím je zahrazený úsek kratší, tím je větší šance jej objet, nabízí Sirota řešení.

Silničáři často opravují celou ulici najednou. Pro ně to je pohodlnějš­í, ale pro motoristy nikoliv. Čím je zahrazený úsek kratší, tím je větší šance jej objet.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Co se děje za zátarasy? Na rekonstruk­ci Husitské ulice se bude pracovat až do konce roku. Auta se sem nevrátí nejméně do září.
Foto: Michal Turek, MAFRA Co se děje za zátarasy? Na rekonstruk­ci Husitské ulice se bude pracovat až do konce roku. Auta se sem nevrátí nejméně do září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia