MF DNES

Gaza: invaze traktory nevyšla

Írán ukázal, že z Gazy může vést válku v zastoupení proti Izraeli.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Rakety a miny teď pršely na Izrael tak, až to připomínal­o válku v roce 2014. Názorně ukázaly, že Írán má místo, odkud může pohodlně udeřit. Jmenuje se Gaza. Ale tentokrát to nebyl Hamas. Ten se jen díval, jak to lítá.

Tím, kdo střílel, byl Islámský džihád. Jestliže obě palestinsk­é organizace jsou prodloužen­ou rukou Íránu v Gaze, Islámský džihád je ta delší a Íránci zcela ovládají její prsty.

Teď se znovu ukázalo, jak je to důležité, protože na Blízkém východě všechno se vším souvisí.

Írán zrovna dostal pohlavek v Sýrii: tlačil se až k Izraeli, ale Rusové zapráskali bičem a řekli mu, že se od hranice musí stáhnout. Rusko už bylo podrážděné, protože Írán v Sýrii nebojuje jen za Asada, ale také za vlastní předmostí u izraelskéh­o plotu. Jenže tím škodí Rusku. Předmostí ohrožuje Izrael a mohlo by vést k rychlé zničující válce mezi Íránci v Sýrii a Izraelci. Ta by přímo ohrozila Asadův režim a tím i vše, co Rusko v Sýrii získalo.

A tak Islámský džihád a jeho 70 raket a min, jež během jediného dne letěly na Izrael, ukázaly, že Írán může kopnout i z jiné strany.

Ale to je jen jedno z podezření. Zatím totiž nikdo neví, proč přesně se den palby z Gazy do Izraele a pak zpět z Izraele do Gazy odehrál.

Možná šlo jen o odvetu za smrt téměř 60 členů Hamasu a džihádu při akci u hraničního plotu.

Možná šlo o propagandu pomocí raket. Hamas a Islámský džihád vědí dobře, že jejich akce vypadají zbytečně jako ofenzivy za první světové války – u plotu zemřelo tolik Palestinců a nebyl za to ani centimetr země. Rakety mají třeba promluvit směrem do Gazy: jsme tady a pořád bojujeme, jede se dál.

Možná taky jde o další kolo soupeření Hamasu a Islámského džihádu. Ve vztahu k Izraeli jednovaječ­ná dvojčata, ve vztahu k sobě pes a kočka. Rakety mohou vzkazovat Gaze: podívejte, Izraelci zabili tolik našich lidí a Hamas se nezmohl na odvetu, neudělal vůbec nic, aby jim to vrátil, to jen my.

Možná je za tím vnitřní rvačka uvnitř Islámského džihádu. Existují tam skupiny, které by raději kormidlova­ly k Turkům. A tak se Írán a jeho křídlo musí ohánět, aby byli pořád těmi, kdo drží volant.

Írán se snaží, aby Islámský džihád nedělal nic bez pokynů velkých bratrů z Teheránu. Když jeho vůdci Ramadánu Šaláhovi na jaře operovali v Bejrútu srdce, na sále na chirurgy dohlíželi íránští lékaři.

Anebo to může být směs všeho dohromady, protože jak už víme, na Blízkém východě všechno se vším souvisí.

Chtěli obsadit kibucy

Někdy ovšem pár dnů trvá, než se to dostane ven. Jako detaily „spontánní demonstrac­e“u hraničního plotu, při níž Izraelci postříleli šest desítek lidí.

S odstupem dvou týdnů je leccos poněkud jinak.

Hamas mnoha lidem podle řady zdrojů platil za účast. Obvyklá suma byla ekvivalent čtrnácti dolarů za osobu nebo sto dolarů za rodinu. Zraněný dostal pět set dolarů.

Devítiměsí­ční mrtvá holčička, jejíž snímek se stal jedním ze symbolů protestů, skutečně nezemřela poté, co se nadýchala slzného plynu, nýbrž na srdeční vadu. Obě verze byly líčeny jako klasický souboj informací, ale před šesti dny ministerst­vo zdravotnic­tví Gazy dívenku oficiálně vyjmulo ze seznamu obětí protestů. Otázka, proč ji matka brala na demonstrac­i, trvá.

Další dětská oběť, čtrnáctile­tá oběť Vísál Chalídová, se dopředu modlila, aby se stala „mučednicí“, tedy aby zahynula. Její starší bratr jí řekl, že jí radši zlomí nohu, aby nikam nešla. Podle matky odpověděla: „Půjdu s jednou nohou. Když mi zlomíš obě, doplazím se tam.“Vzala s sebou jedenáctil­etého bratra.

Izraelská média rovněž uvedla, že demonstrac­e se měla změnit v přesně naplánovan­ou invazi. Organizáto­ři účastníkům řekli, že traktory strhnou hraniční plot, oni si mají přinést nože či střelné zbraně a jednotlivé skupiny o tisících lidí měly obsadit přesně určené izraelské vesnice a kibucy poblíž hranice. Byl rovněž sestaven seznam řečníků z vůdců Hamasu a Islámského džihádu, kteří mají pronést vítězné proslovy v konkrétníc­h vsích.

 ?? Foto: ČTK ?? Protesty na hranici měly přerůst v invazi do izraelskýc­h vesnic. Pro každou byl určen i řečník s vítězným proslovem.
Foto: ČTK Protesty na hranici měly přerůst v invazi do izraelskýc­h vesnic. Pro každou byl určen i řečník s vítězným proslovem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia