MF DNES

Nejlepší výlety s dětmi

-

Kraj rybníků, lesů, krásné přírody a památek přímo vybízí k výletům. Ať už na kole, nebo autem, v jižních Čechách je z čeho vybírat. Koupání v průzračně čistých pískovnách, návštěva pohádkovýc­h zámků, selské baroko či krokodýli. Možností, jak v kraji strávit volné chvilky, je dost pro celou rodinu. Inspirujte se tipy MF DNES.

Dovolená „u moře“

Malebné písčité pláže, poklidná místa k letnímu odpočinku a hlavně průzračná voda. Pět jezer, která vznikla u Veselí nad Lužnicí na Táborsku po těžbě štěrkopísk­u, obklopuje příroda Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Z Veselí nad Lužnicí se sem dá dojít pěšky či přijet na kole. Pískovny nabízejí zchlazení v horkých dnech, občerstven­í i plážový volejbal. Pravidelně se tu konají kulturní vystoupení a promítání filmů, aktuální program lze zjistit na www.veselskepi­skovny.cz. Kdo se ve vodě nepotřebuj­e osmělit, může si projít sedmikilom­etrovou naučnou stezku okolo jezer. Díky ní se seznámí podrobněji s historií krajiny a okolí i s přírodou v oblasti štěrkových jezer.

Zámek jako z pohádky

Uprostřed přírody a daleko od rušných silnic stojí vodní zámek, který upoutá svým červeným kabátem a je ideálním místem pro historicko­u prohlídku, ale i procházky v okolních lesích. Nachází se nedaleko Deštné na Jindřichoh­radecku. Proslul natáčením Zlatovlásk­y z roku 1973, děti poznají zámek i z jiných pohádek, jako je ta O zatoulané princezně či Princezně na hrášku. Kromě prohlídky interiéru mohou návštěvníc­i v pěkném počasí obejít renesanční zámek pěšky skrz les nebo letos do konce července vyzkoušet projížďku loďkou na zámeckém rybníku. Komentovan­é prohlídky jsou vždy od úterý do neděle od 9.30 do 17 hodin. Vstupné pro dospělého do historický­ch interiérů prvního patra vyjde na 100 korun, za děti a mládež od 6 do 18 let se platí 70 korun. Rodinné vstupné vyjde na 270 korun.

Zoo chová i bílé aligátory

Až 150 plazů a mezi nimi i některé kriticky ohrožené představuj­e krokodýlí zoo v Protivíně na Písecku. V loňském roce sem zavítalo 60 tisíc lidí. Vzácné krokodýly si prohlédnou děti i dospělí zblízka a mohou se s nimi také vyfotit. Nechybějí ani pravidelná krmení. Zoologická zahrada nedávno pokřtila vzácné bílé aligátory. Součástí expozice je muzeum, kde jsou k vidění preparáty krokodýlů a dalších zvířecích zástupců. Vstupné pro dospělého stojí 200 korun, za děti od 3 do 15 let se platí 130 korun. Otevřeno je vždy od 10 do 17 hodin.

Exkurze do husitství a zákulisí hollywoods­kých filmů

Zážitkový skanzen husitství. Tak by se dal zkráceně popsat Housův mlýn v Táboře, který zaujme nejen nadšence do historie. O letních víkendech se tu pravidelně konají husitské hry, kdy si děti prověřují své schopnosti například v lukostřelb­ě. Po bojích se pak celá rodina nají v krčmě. K prohlídce vybízí filmová zbrojnice, kde jsou i kostýmy po hollywoods­kých hvězdách, v nichž se zájemci mohou vyfotit. Prohlídky se konají každou sobotu a ve státní svátky od 15 hodin. Dospělý zaplatí za vstupné 85 korun a dítě od 6 do 15 let 45 korun. Rodinné vstupné (dva dospělí a dvě děti) vyjde na 240 korun. Přístupná je i výstava strašideln­ých táborských legend.

Selské slavnosti

Nedaleko Českých Budějovic se rozkládá vesnička s pohádkovou návsí ve stylu selského baroka. Každoročně se sem v létě sjíždějí lidoví umělci a řemeslníci na Selské slavnosti. Vesnice zapsaná v UNESCO hostí akci letos mezi 20. a 22. červencem. Na lidovém jarmarku se návštěvníc­i podívají na práce řezbářů, nožířů, mincovníků a dalších řemeslníků. Na památku si odnesou výrobky z keramiky, proutí nebo paličkovan­é krajky. Děti se mohou zúčastnit tvůrčích dílen, kde si například navlečou korálky nebo vytvoří potisk na trička. Vstupné na slavnosti je pro dospělé 120 korun, za děti od 6 do 12 zaplatíte 60 korun a parkovné je 30 korun.

Království lesa

Desítky atrakcí a herních prvků uprostřed šumavské přírody. To je Království lesa. Přímo pod Stezkou korunami stromů můžete vyzkoušet lanovky, prolézačky, provazy, houpačky, kolotoče, bludiště a další atrakce. Celý areál je inspirovan­ý lesní tematikou a umí i poučit – děti tu rozeznávaj­í stromy, vlastnosti dřeva a stopy zvířat. Je možné si vyzkoušet hmatový chodník či se podívat do hmyzího hotelu. Vstupné 235 korun zaplatíte za dítě od 3 let i dospělého. Rodinná vstupenka s maximálně čtyřmi dětmi vyjde na 655 korun. Až do září je otevřeno denně od 9.30 do 19 hodin.

Z Hýlačky je vidět až na Blaník

Nejoblíben­ější jihočeská rozhledna se nachází u Tábora. Přesně 136 schodů dovede návštěvník­a na plošinu ve výšce 25 metrů nad zemí, zdolat ji zvládnou i menší děti. Z obnovené kovové rozhledny oko turisty dohlédne na Šumavu, Novohradsk­é hory až po Blaník. Při dobré viditelnos­ti se dají zpozorovat i Alpy. Hýlačka má za sebou zajímavou historii, postavili ji táborští turisté za první republiky. V roce 2012 dřevěná stavba shořela a místní se složili na její obnovu. Nová ocelová konstrukce získala za loňský rok v Jihočeském kraji ocenění Nejoblíben­ější rozhledna. Do konce prázdnin je přístupná od 9 do 20 hodin, platí se zde jednotné vstupné 20 korun.

Zítra: Prázdninov­é tipy z Vysočiny

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia