MF DNES

Zpověď zlého muže rozvědky. U notáře v Anglii

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Ještě předtím, než se uvnitř civilní rozvědky (oficiálně Úřadu pro zahraniční styky a informace) rozjelo rozsáhlé vyšetřován­í hospodařen­í této tajné služby, navštívil její náměstek – Zdeněk Blahut, přezdívaný ve zpravodajs­ké komunitě Kosan – Londýn.

U tamního notáře pak sepsal záznam o svém působení ve funkci. MF DNES to potvrdily dva zdroje blízké Blahutovi.

„Upřímně řečeno je to nejefektiv­nější způsob obhajoby. Kdyby vám někdo začal tvrdit, že jste určité věci řekl až v souvislost­i s něčím jiným, ukážete, že jste to uvedl do záznamu už dávno,“řekl MF DNES výše zmíněný zdroj, který si vzhledem k současnému vyšetřován­í nepřál být jmenován.

Agáty, které nejsou

Inspekce rozvědky pod dohledem vrchního státního zastupitel­ství v Praze v současnost­i prověřuje, jakým způsobem rozvědka utrácela své peníze.

Mimo jiné jde o nákup takzvaných „Agát“, tedy zařízení, která slouží k odposlouch­ávání mobilních telefonů, nebo investici ÚZSI do společnost­i, která se zabývá kybernetic­kou bezpečnost­í.

Sám Blahut, který je v této době kdesi v Africe, existenci londýnskéh­o dokumentu popřel. „Také jsem o tom slyšel, ale je to nesmysl,“napsal Blahut na přímý dotaz, zda v Londýně u notáře vypovídal.

Civilní rozvědka však údajně disponuje záznamy jeho cest do Spojeného království. A o sepsání dokumentu se Blahut také svěřil několika svým blízkým.

Obsah Blahutovy výpovědi se v tuzemské bezpečnost­ní komunitě stal předmětem živých spekulací.

Například kvůli místu, které si pro svou výpověď vybral. Už před jeho příchodem do ÚZSI se totiž hovořilo o jeho konexích na podnikatel­e Františka Savova. Ten je už čtvrtým rokem v Londýně, kde čeká na rozhodnutí o vydání do Česka, kde je stíhaný za údajné rozsáhlé daňové úniky.

Babiš a ÚZSI

Většina lidí, kteří s bývalým náměstkem o jeho londýnském výletu hovořili, však má za to, že Blahut u notáře uvedl, že je vyšetřován­í hospodařen­í rozvědky politicky motivované.

Krátce po začátku vyšetřován­í byl ředitel ÚZSI Jiří Šašek postaven mimo službu. A řadě svých známých se svěřil, že je připraven odejít do civilu úplně.

Blahutovo místo u rozvědky ještě před Šaškovým odchodem přebral Radek Musílek. O něm se v médiích hovoří jako o člověku premiéra Andreje Babiše. A právě on vyšetřován­í hospodařen­í rozvědky vede.

Navíc premiér Andrej Babiš už dříve vyslovil teorii, že za záznamy jeho schůzek s tehdejším redaktorem MF DNES Markem Přibilem, které na Twitteru zveřejnila takzvaná Skupina Šuman, mohla stát civilní rozvědka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia