MF DNES

Stará Arménie v Turecku mizí Je to kulturní genocida

Historik umění Ivan Foletti upozorňuje na likvidaci arménského dědictví.

-

Milada Prokopová redaktorka MF DNES

a informační­ch cedulích v bývalém středověké­m hlavním městě Arménie Ani, kde v 11. století žilo přes 100 tisíc obyvatel a křížily se tu kultury celého tehdejšího světa, není o Arménech žádná zmínka. Podle oficiální turecké doktríny na severových­odním území jako by nikdy nežili. Dědictví, které tu arménský, ve své době velmi vyspělý a kulturní národ zanechal, má upadnout v zapomnění. Podle Ivana Folettiho, historika umění z brněnské Masarykovy univerzity, jde do jisté míry o pokračován­í toho, co začalo arménskou genocidou za 1. světové války, kdy Osmanská říše zlikvidova­la 1,5 milionu Arménů. Tentokrát jde však o ničení kulturního dědictví.

„Jediná možnost, jak odvrátit úplnou zkázu, je nastolit dialog mezi dvěma zavilými nepřátelsk­ými tábory – Armény a Turky. Je to šílenství, ale chceme se o to pokusit, jinak svět přijde o památky nedozírné ceny,“říká Foletti.

Právě jste se se studenty vrátil z Arménie. Co jste tam viděli?

Projížděli jsme kolem jezera Sevan a po středověký­ch kostelech a klášterech ze 7. století a kolem vrcholného období kolem roku 1000. Navštívili jsme například klášter Marmashen. Je opuštěný. Za první světové války ho vydrancova­li Osmané. Mniši se tam už nevrátili, protože pak přišla bolševická revoluce, Arménie se stala součástí Sovětského svazu a ten kláštery netrpěl. Stavby ale pořád stojí a bezprostře­dní zkáza jim nehrozí, protože jsou na arménském území. To se ale nedá říct o dalších památkách, za tureckými hranicemi.

Jak se ocitly na tureckém území?

V roce 1921. Tehdy se rozhodoval­o o připojení středoasij­ských republik k Sovětskému svazu a Stalin se dohodl s Turky, že jim přepustí část území. Šlo v podstatě o celou nejstarší Arménii včetně hory Ararat, na které podle biblické legendy přistál Noe s archou. Takže Arméni přišli o svoji posvátnou horu. Je to, jako kdyby nám někdo sebral Říp. Přestože jde o jejich národní symbol, nesmějí na ni. A zrovna tak nemohou ke svým nejstarším památkám.

Ten problém je ale ještě starší. Mluví se o genocidě Arménů za 1. světové války. Uznal ji vloni dokonce i český parlament. O co šlo?

V době vlády Mladoturků ale nastalo něco děsivého.

Proč Turci nesnášeli Armény?

Byli sice malý národ, ale velmi šikovný a vzdělaný. Když Osmané na nátlak západních zemí dali větší práva menšinám, začali Arméni podnikat a stávali se z občanů druhé kategorie velmi zámožnými lidmi. Poté, co se k moci dostali nacionální a radikální Mladoturci, atmosféra ještě zhoustla. A pak přišla 1. světová válka a v roce 1915 velká porážka Turků od Rusů. Mladoturci obvinili Armény, že špatně bojovali a drželi s nepřítelem, a vzali jim zbraně. Ministr vnitra Talat Paša pak rozhodl, že Armény vyvraždí.

To mi připomíná situaci v Německu a Hitlerovo konečné řešení židovské otázky...

Ta paralela se opravdu nabízí. A i když se podmínky liší, způsob je obdobný. Malotureck­é oddíly smrti obsadily arménské vesnice, oddělily muže od zbytku populace a bez milosti je sekerami a noži povraždily. Ženy a děti hnali ozbrojenci do pouště v Sýrii do koncentrač­ního tábora v Aleppu. Nebylo to nic jiného než pochody smrti. (Pozn. red. genocida Arménů je popsaná například v románu Franze Werfela Čtyřicet dnů.)

Genocidu Arménů uznalo 13 států, například Německo, Francie, Švédsko, Itálie, Polsko, Slovensko a Česko, ale ne Velká Británie a USA. Čím to?

Chtěly a chtějí být s Tureckem zadobře. Nejdřív to byla ropa, v období studené války bylo Turecko hrází proti komunistic­kému bloku. Dnes je aktuální otázka migrantů.

Mluvíte o kulturní genocidě. Co se tedy konkrétně děje?

Kláštery, které před sto lety prosperova­ly, se změnily v ruiny. Arménské kostely jsou bytelné stavby, nepadají samy od sebe. Víme o klášteru Khtzkonk, kde zmizely čtyři kostely z pěti. Pátý má narušenou statiku, protože se ho někdo snažil vyhodit do vzduchu. Jiné kláštery někdo ostřeloval dělem. Kdy se to stalo přesně, nevíme. Nejspíš v 50. letech minulého století, kdy turecký stát začal oficiálně negovat genocidu. Pravda je ale i to, že oblast byla uzavřenou vojenskou zónou, takže se na památkách mohli cvičit vojáci. To už nepokračuj­e, ale i tak je situace zoufalá. Arménské památky většinou nikdo neochraňuj­e. Dokonce máme důkazy o tom, že se tam stále rabují hrobky. Říká se, že když Arméni utíkali, schovávali zlato a šperky.

S jakými zvěrstvy jste se setkali?

v okolí, takže nikdo nepozná, co je původní a co dodané, a navíc se tím ničí archeologi­cké nálezy. Mizí arménské nápisy z budov. A ty jsou cenné jako artefakty i jako dokumenty. Vypovídají o době, kdy stavby vznikly. V Ani je například nápis: „Já, byť jsem nejmladší a ne právě nejmilovan­ější syn svých rodičů, jsem jim vystavěl tuto hrobku.“To už je celý příběh, který vypovídá o vztazích v rodině. Na cedulích o historii města není ani zmínka o Arménech. Přitom tu v 10. a 11. století žilo přes 100 tisíc lidí mnoha národností, a také seldžučtí Turci. Právě tady by mohly začít obě strany spolupraco­vat na záchraně.

A co Arméni v Česku?

Jsou rádi, že se o jejich kulturu zajímáme. Je potřeba ale přiznat, že i oni mají v sobě obrovskou bariéru – zranění z národní tragédie i nacionalis­mus. Je to dědictví obdobné jako odsun, vyhnání, Sudety mezi Čechy a Němci. Dokud nebudou schopni o tom spolu mluvit, budou dál památky mizet. Dříve byla Arménie vyspělou křižovatko­u kultur, ale pak přišel nacionalis­mus a ten všechno zničil.

Je šance památky zachránit?

zhruba 30 studentů, kteří tam se mnou v posledních pěti letech byli. Což bude průřez uměním celého Kavkazu. Chtěli bychom natočit jeden celovečern­í film.

Připravuji také jeden šílený plán. Chtěli bychom se studenty jít z kláštera v arménském Marmashenu přes Khtzkonk v Turecku až do Ani, abychom prošlápli starou cestu, po které chodili Arméni, Turci a další národy už před stovkami let. Pokud by se to povedlo, byli bychom první lidé od roku 1921, kteří tudy prošli. (Hranice je obdobou železné opony z dob komunismu. Pozn red.)

A pokud se to nepovede?

 ??  ?? Z města Ani, kde ve středověku žilo přes 100 tisíc lidí, zbyly trosky. Zkáza pokračuje i pod ochranou UNESCO. FOTO: CDU
Z města Ani, kde ve středověku žilo přes 100 tisíc lidí, zbyly trosky. Zkáza pokračuje i pod ochranou UNESCO. FOTO: CDU
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia